Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Július 12. 09:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

Több jelentős döntést hozott a városi képviselő-testület

Több jelentős döntést hozott a városi képviselő-testület

Egyrészről segít az önkormányzat az egyháznak a szőlőhegyi Anna-kápolna környezetének rendezésében, másrészről tárgyalások indulnak a helyi idősellátó-rendszer átadásáról az evangélikus egyháznak.

A szőlőhegyi Anna-kápolna tereprendezéséhez kapcsolódóan az önkormányzat megkezdi a tervezési munkákat. A terület egyházi tulajdonban van, ismert búcsújáró hely, van a közelében egy gyönyörű forrás és iskolai kirándulások kedvelt helyszíne. Szeretnék a partoldalt megerősíteni és térkövekkel szebbé tenni, ebben segít az önkormányzat.

Az evangélikus egyházzal tárgyalásokat kezd a városvezetés a teljes helyi idősellátási rendszer működtetésének átadásáról. Ez három bentlakásos intézményt - a Támasz Otthont, a Platán Otthont és az Aranysziget Otthont -, valamint a napközbeni ellátást biztosító Őszikék Otthont érinti.
- Egyelőre egy elvi döntésről van szó és arról, hogy megkezdjük a tárgyalásokat az evangélikus egyházzal - emelte ki Szabó Loránd polgármester. - Ezek az egyeztetések még hónapokig eltartanak és azok lezárásáig mindkét fél visszakozhat is. Kizárólag az ellátottak érdekeit tartjuk majd szem előtt. Az önkormányzatok nem tudnak pályázati forrásokhoz jutni ebben a szegmensben, az egyházak viszont igen, márpedig Dombóváron több intézmény is jócskán felújításra szorul. A Platán Otthon rekonstrukciójához mintegy 200 millió forintra, az Őszikék Napközi Otthon korszerűsítésére az előbb említett összeg felére lenne szükség. Az önkormányzat az állami normatívához és a szolgáltatások igénybe-vevőinek hozzájárulásához minden évben 100.000.000 forintot odatesz a helyi idősellátó-rendszer működtetéséhez. Ha csak ez a költség jelentkezne és pár kisebb felújítási munkát kellene elvégezni, nem gondolkodnának az átadáson, de így nem látni az „alagút végét”. Felmerült az a verzió is, hogy bezárják a Platán Otthont, ám attól tartanak, hogy ha ezt meglépik, az említett intézmény jó darabig biztosan nem fog kinyitni.

Megjelent a HACS-pályázatnak az a része, amely a kulcsprojekteket tartalmazza. Ezek közül a legnagyobb falat a szigeterdei Kossuth-szoborcsoport közösségi térré való átalakítása, ami mintegy 136 millió forintos tétel. Ez tartalmazza Horvay János monumentális alkotásának átrendezését, a közösségi tér kialakítását, híd építését a lakótoronyhoz, sportpálya és játszótér kialakítását, valamint információs táblák elhelyezését. A tervek várhatóan augusztus végére készülnek el, szeptember közepéig nyújtják be a pályázatot.

Módosítani kellett a város idei költségvetését. A Viessmann-féle telekcsere és az ahhoz kapcsolódó Tüskei Ipari Park fejlesztése esetében az önkormányzatnak 13 millió forintot kell fizetnie a kazángyártó cégnek és nagyságrendileg ugyanennyibe kerül a volt lánggépgyári sporttelep lelátójának elbontása is. A megsüllyedt bérház ügyéről és az ott felmerülő kiadásokról korábbi lapszámunkban már beszámoltunk. A Százszorszép Óvoda és az Illyés Gyula Gimnázium energetikai felújításához is 10-10 millió forintot kell hozzátennie a képviselő-testületnek.
Hitelt vesz fel az önkormányzat. Szabó Loránd polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bár a Tolna megyei fideszes vezetés „jóvoltából” a város TOP-os pályázatai nem igazán nyertek, a város fejlődése nem állhat meg, ezért a legfontosabb elemeket kölcsönből kénytelen megvalósítani Dombóvár. Ilyen a szőlőhegyi kerékpárút első üteme, a hajléktalanok nappali ellátása és a népkonyha, a bölcsőde komplex felújítása, a Tinódi Ház előtti tér átalakítása, valamint a Szabadság utcai orvosi rendelő rekonstrukciója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.