Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 14. 08:24, csütörtök | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Tök jó este volt!

Tök jó este volt!

A Dombóvári Herbárium csapatához ismét több új érdeklődő csatlakozott. A novemberi találkozón Bártfai Attila nyugalmazott kertész-üzemmérnök az időszerű növénygondozási teendőkről tartott érdekes, hasznos előadást.

A novemberi találkozón Bártfai Attila nyugalmazott kertész-üzemmérnök szaktanácsadó az időszerű növénygondozási teendőkről tartott érdekes, hasznos előadást, a laikusok számára is érthetően, gyakorlati bemutatóval színesítve.

A dugvány készítés és ültetés apró fortélyait sem rejtette véka alá, jelentősen megkönnyítve ezzel a jövőbeli növényszaporítók dolgát. Szabadtéri növényeinket fel kell készíteni a téli, pihenő időszakra. Más-más igénye van a lágyszárúaknak, hagymás-, gumós virágoknak vagy a fáknak. Megtudtuk, hogy az elvirágzott krizantémokat ősszel nem kell levágni, viszont a muskátlit bátran vissza lehet metszeni, hogy a lombja vesztett leander pihenésként a virágrügyfejlesztésre „gyúr”, az örökzöldek pedig az enyhe téli napokon hálásak a bőséges öntözésért. Teleltetésre az 5-10 Celsius fokos helyiség a legalkalmasabb, a szabadban telelő növényeinket pedig takarással, felkupacolással - ”csirkézéssel” – ajánlatos védeni a kemény fagyok ellen. A gondoskodást a jövő évben szépségükkel, dús virágzással hálálják meg.

Amerikából spanyol közvetítéssel érkezett, majd terjedt el Európában is a hónap növénye: a tök.
Számtalan fajtáját számtalan módon hasznosíthatjuk. A „felfutó vagy kiszáradó” tökök kertünk, lakásunk kedvelt díszei. A kiszáradt lopótök kemény héjából tárolóedények, dísztárgyak, hangszerek készülnek. A kevés törődést igénylő, növényi betegségeknek ellenálló fügelevelű tök nagyméretű termései megfelelően tárolva több mint egy évig eltarthatók. Főzéskor szálaira esik szét, innen ered a közismertebb neve: az istengyalulta tök. Most van idénye a sütőtöknek. Többnyire csak sütve fogyasztják, holott ízletes köret; ivólé, sütemény, egyéb finomság készíthető belőle. Az aranyszínű csemege egyben gyógyhatású is. Magas vitamin-, ásványi anyag-, és rosttartalma jelentősen csökkenti az érrendszeri, emésztőrendszeri és daganatos betegségek kockázatát.
Magja finom rágcsálni- való, értékes olaja szintén gyógyhatású. Férfiak jóindulatú prosztata-megnagyobbodásának szelíd ellenszere.

Az angolszász országokban már több száz éves hagyomány a töklámpás készítése, amely immár nálunk is igencsak kezd elterjedni. Érdekességként megtudhattuk az egyik régi magyar szólásmondás, a „Fénylik, mint a Salamon töke” eredetét. Az egyik változat szerint az őrtoronyban raboskodó Salamon király a dunai hajósok számára figyelmeztető irányfényül töklámpást tett az ablakába.

A herbalisták töklámpa fénye mellett tökből készített finomságokkal kínálták egymást és cseréltek tökös recepteket.

A legendás és egyik Kapos-menti kincs: asztali dísz hímzett tökmag-füzérből (Szakcs)

December 6-án lesz a Dombóvári Herbárium következő összejövetele, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bordi Anna fitoterapeuta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.