Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 09. 08:31, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tolna megyében is bevetésre készek a járási mentőszervezetek

Tolna megyében is bevetésre készek a járási mentőszervezetek

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében december 7-én került sor a járási mentőcsoportok rendszerbe állító gyakorlatára és ünnepélyes eskütételére.

Az alapos előkészítő munkának köszönhetően december 7-én mind a hat tolna megyei járásban megalakultak a járási mentőszervezetek. Mind a hat mentőcsoport fő tevékenységi köre az ár- és belvízi védekezés, az ennek kapcsán felmerülő feladatok végrehajtása.

A rendszerbeállító gyakorlat során valamennyi mentőszervezet alegysége az elméleti felkészítést követően a speciális képességeinek megfelelő szituációs feladatokon keresztül gyakorolta a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtását. Az ár- és belvízi helyzetek kezelését gyakorolták a mentőszervezetek mind a hat helyszínen, nyúlgátat, ellennyomó medencét építettek, szivattyút kezeltek, gátat fóliáztak.

Szekszárd Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén 3 járási önkéntes mentőszervezet alakult meg: Alisca Mentőcsoport (Szekszárd Járás), Thelena Mentőcsoport (Tolna Járás), Völgység mentőcsoport (Bonyhád Járás). A járási mentőcsoportok rendszerbe állító gyakorlatát Szekszárdon Dr. Ugodi Andrea, a Szekszárdi Járási Hivatal vezetője, Tolnán Dr. Lehőcz Regina, a Tolnai Járási Hivatal vezetője, Bonyhádon a Járási Hivatal vezetője által kijelölt személy nyitotta meg beszédével.

A mentőszervezetek a gyakorlati foglalkozásokat az alábbi helyeken hajtották végre: Alisca mentőcsoport - Alisca Terra Kft. Telephelyén, Völgység mentőcsoport - Bonycom Kft Bonyhádi Telephelyén és a Thelena Mentőcsoport 7130 Tolna, Bajcsy Zsilinszky u. 72/2. szám.

A Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén két járási önkéntes mentőszervezet alakult, akik szintén részt vettek a mai napon tartott rendszerbeállító gyakorlaton. A Koppány Mentőcsoport a Tamási Járáshoz, a Kapos Mentőcsoport a Dombóvári Járáshoz tartozik.

A Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén a Pax Mentőcsoport kezdte meg a munkát.

A mentőcsoportok mindegyike a gyakorlat befejezésekor ünnepélyes esküt tett.

Az elmúlt években, az országban és a megyénkben bekövetkezett katasztrófák, illetve veszélyhelyzetek elemzése során bebizonyosodott, hogy a kárfelszámolásra és mentésre létrehozott állami, önkormányzati szervek személyi és technikai eszközállománya nem minden esetben elegendő. Rengeteg olyan feladat van, amelyeket az elsődleges beavatkozó szervek alaprendeltetésükből adódóan ellátnak, de hosszan elhúzódó kárfelszámolási munkálatokat (árvíziek, villámvizek elleni védekezésvédekezés, viharkárnál épületek bontása, fóliázása) nem tudnak elvégezni, mert az azonnali beavatkozási kötelezettség ezt nem teszi lehetővé.

A megújult katasztrófavédelmi rendszerben az egyik fontos cél az, hogy a hivatásos szakemberek munkáját egyre több önkéntes segítse, elsősorban a polgári védelmi szolgálat területén. Az új típusú mentőcsoportok vállalt feladata az adott járás területén a hivatásos szervekkel együttműködve megakadályozni a katasztrófákkal járó károk kialakulását, vagy ha ez nem lehetséges, tevékenyen részt venni azok felszámolásában.

Ebből kiindulva felvetődött az igény, hogy a karitatív szervezetek, az önkéntes szerveződések és szervezetek, továbbá a gazdálkodó szervek integrálásával a Tolna Megyei Védelmi Bizottság Elnökének egyetértésével, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakmai irányításával, igazodva a 2013. január 1-jétől bevezetett közigazgatási struktúrához, járási mentőcsoportok kerüljenek megalakításra, amelyek elsősorban saját járásuk területén belül alkalmazhatók. A járási mentőcsoportok szükség esetén a szomszédos járásokban és Magyarország bármely részén közreműködhetnek segítségnyújtási feladatokban.

A járási mentőszervezetek megalakításának jogszabályi alapját a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. Törvény adja, amely lehetővé teszi ezeknek a mentőszervezeteknek a megalapítását.

A katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól szóló 62/2011. (XII.29.) BM rendelet határozza meg a polgári védelmi szervezetek felépítését, egységeit. A járási mentő szervezetek állománya kizárólag önkéntes jelentkezés útján áll össze. A feladatuk elsősorban az adott járás területén jelentkező azonosított kockázatok és veszélyek elleni védekezésben való részvétel, de ez nem zárja ki, hogy az egyes mentőcsoportba betagozódjanak az adott területen tevékenykedő speciális képességekkel bíró civil és gazdálkodó szervezetek is.

A 2013. január 1-jével átalakult közigazgatás eredményeképpen létrejött járási rendszert a katasztrófavédelem rendszere sem hagyhatja figyelmen kívül. Az országban jelenleg igen alacsony az önkéntesek aránya, ezt szeretnénk növelni a polgári védelmi szervezetek fejlesztési koncepciója alapján, amikor is az önkéntesen vállalt polgári védelmi szolgálatot helyezzük előtérbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.