Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Augusztus 14. 13:28, szerda | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: jamaica-gleaner.com

Tolna megyei gumiabroncs telepek soron kívüli ellenőrzése

Tolna megyei gumiabroncs telepek soron kívüli ellenőrzése

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségei augusztus 7-ig soron kívül, az országban egyedülállóan elvégezték a gumiabroncs telepek soron kívüli ellenőrzését.

A vas megyei Boba külterületén található gumiabroncs telephelyen július 21-én keletkezett tűzeset kapcsán a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elrendelte azoknak a telephelyeknek a felmérését, illetve soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzését, ahol nagy mennyiségben használt vagy új gumiabroncsokat tárolnak.

A soron kívüli ellenőrzéseknek mindhárom katasztrófavédelmi kirendeltségünk augusztus 7-éig eleget tett, összesen 11 telephelyet ellenőriztek.
A tűzvédelmi ellenőrzés során a szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a tárolási használati szabályok betartására, a tűzoltásra rendelkezésre álló anyagok, eszközök meglétére és felülvizsgálatának érvényességére.
A vizsgált telephelyek többsége gumiabroncs szervizként működik, de egy olyan is akadt, ahol használt gumiabroncsok újrahasznosítását végzik. A szervizek esetében vizsgálták a szabadban, valamint az épületben történő tárolás tűzvédelmi használati előírásainak betartását, a tárolt mennyiségeket, a selejt gumiabroncsok elszállítására vonatkozó szerződések meglétét, és kiemelt figyelmet fordítottak a tűzoltás feltételeinek biztosítására.

Jellemző volt még a használt gumiabroncsok bértárolása is, ami a személygépkocsik vonatkozásában raktárban, a mezőgazdasági erő- és munkagép, valamint a tehergépjármű abroncsok esetében a szabadban történt. A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy az épületben tárolt anyagok között a közlekedési utak biztosítottak-e, illetve a szabadtéri tárolás esetén a tárolási egységek mérete nem haladta-e meg a jogszabályban előírtakat.
Összességében elmondható, hogy az ellenőrzött telephelyeken a tűzoltás feltételei biztosítottak voltak, a jogszabályban előírt mennyiségű tűzoltó készüléket tartottak készenlétben, a tárolások esetében a közlekedési utak biztosítottak voltak, és a tárolási egységek mérete is megfelelő volt. A szervizek mindegyike rendelkezett érvényes szállítási szerződéssel a selejt gumiabroncsok feldolgozó helyre történő szállításáról.

Egy esetben a tűzoltó készülék jelölése hiányzott, illetve egy esetben a gumiszerviz területén készenlétben tartott tűzoltó készülékek karbantartása nem volt megfelelő, és a jelölésük is hiányzott, ugyanitt a hulladéknak szánt gumiabroncsok tárolása sem volt rendezett.
Egy másik helyszínen szintén tárolási szabálytalanságot állapítottak meg. Ezekben az esetekben hatósági felhívással éltek a katasztrófavédelem szakemberei.

Az ellenőrzések során egy olyan telephely akadt, ahol több, a tárolással kapcsolatos tűzvédelmi előírást is megszegtek az üzemeltetők. Itt a szabálytalanságok megszüntetésére hatósági felhívásban kötelezték a Kft-t, valamint tűzvédelmi bírságolási eljárás is indult ellenük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.