Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 19. 13:32, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Tolnában tíz-húsz százalékkal nőttek az ingatlanárak

Tolnában tíz-húsz százalékkal nőttek az ingatlanárak

De nem Dombóváron, ahol pang a lakáspiac az ingatlanközvetítők szerint.

Tíz-húsz százalékkal nőttek a lakóingatlanok árai a forgalmazók adatai szerint az utóbbi egy évben Szekszárdon és Pakson, ahol jelenleg 130 ezer és 280 ezer forint közötti négyzetméteráron kelnek el a használt lakások.

Az MTI által megkérdezett ingatlanközvetítők arról számoltak be, hogy jellemzően befektetési céllal, elsősorban a társasházi, lakótelepi lakásokat keresik a vásárlók, a családi házak iránt jóval kisebb az érdeklődés.
Puskás Sándor, az Otthon Centrum szekszárdi irodavezetője elmondta, a tolnai megyeszékhelyen másfél-két éve jelent meg a befektetői célú vásárlás; a 34 ezer lakosú városban főleg az egyedi fűtésű, első-második emeleti téglalakásokra van igény, de keresettek a panellakások is. Ezek az ingatlanok reális áron 3-4 hónap alatt elkelnek - jegyezte meg.
Tapasztalata szerint az elmúlt egy évben Szekszárdon - állapottól, helyszíntől függően - egy év alatt tíz százalékkal lettek drágábbak az ilyen típusú lakások. Egy első emeleti, háromszobás lakás körülbelül 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adható el. Elmondása szerint a tavasszal és nyáron további áremelkedésre lehet számítani, utána azonban megtorpanás jöhet.
Sárközi László, az Ingatlan Corso közvetítő munkatársa ennél magasabb, 20-30 százalékos áremelkedést tapasztalt a szekszárdi lakáspiacon. A kis lakások aránytalanul drágák, hatmillió forint alatt nem lehet Szekszárdon garzont venni - mondta.
A népszerűbb városrészekben - a Kölcsey, Wosinsky lakótelepen, a Béri Balogh Ádám utcában - akár egy hónapon belül el lehet adni a lakásokat. Azt is elmondta, mivel Szekszárdon kevés, évente egy-két 4-8 lakásos társasház épül, "száguld" az albérletpiac, a megvásárolt lakások közül sokat bérleményként hasznosítanak.
Lengyel Zoltán, a Legator ingatlanközvetítő cég tulajdonosa arról számolt be, hogy 10-20 százalékos áremelkedés volt az elmúlt egy évben, a két-három szobás lakásokat 160-170 ezer forintos négyzetméteráron egy-két hónapon belül lehet értékesíteni.
Pakson, ahol 2007 óta folyamatos a lakások árának emelkedése, az atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházásával kapcsolatos bejelentések után érezhetően nő a kereslet, ez januárban is így volt - mondta Kurucz Zoltán ingatlanközvetítő az MTI-nek.
Hozzátette: a Duna-parti városban egy év alatt 15 százalékkal nőttek a lakásárak. A paksi átlag magasabb a szekszárdi árszintnél; legutóbb egy felújított, első emeleti, kétszobás, 48 négyzetméteres lakás 281 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, egy negyedik emeleti, 57 négyzetméteres lakást 13,9 millió forintért értékesítettek. A közeli Dunaújvárosban ugyanakkor még mindig hatmillió forintért lehet megvásárolni egy átlagos, kétszobás panellakást - jegyezte meg.
A családi házak piaca nem ennyire élénk, de az ingatlanvásárlók körében továbbra is keresett település Dunakömlőd és Dunaszentgyörgy. Pakson az utóbbi években több építési cég vásárolt telkeket, azokon eddig azonban még nem épültek új lakások - mondta.
Tolna megye második legnépesebb városában, a 19 ezer lakosú Dombóváron az ingatlanközvetítők pangó lakáspiacról és a megyeszékhelyhez képest 20-30 százalékkal alacsonyabb árakról adtak számot.
A KSH adatai szerint Tolna megyében 2008-ban 395, 2014-ben 109, 2015-ben 78 lakásépítési engedélyt adtak ki. 2015-ben a 94 - átlagosan 112 négyzetméter alapterületű - megépült lakásból 27-et építettek vállalkozások.

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.