Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 05. 12:47, péntek | Kék hírek
Forrás: mno.hu

Ügyész: soha ne engedjék szabadon Bándy Kata gyilkosát

Ügyész: soha ne engedjék szabadon Bándy Kata gyilkosát

Ítéletet hirdethetnek a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. László ügyében pénteken. Délelőtt lejátszottak egy titkos hangfelvételt, a vádlott rezzenéstelenül hallgatja a tárgyalást – írja a Pécsma.hu.

A Pécsi Törvényszéken pénteken folytatódott P. László büntetőpere. A tárgyaláson lejátszották azt a hangfelvételt, amelyen egy férfi arról beszél, hogy látta Katát és a gyilkost együtt sétálni a Széchenyi téren a gyilkosság előtt, és a lány nem akart elmenekülni. A névtelen tanú beszámolója szerint ő beszélt a rendőrökkel, de nem foglalkoztak vele, állítása szerint ő látta utoljára Katát. A férfi egyébként minősíthetetlen hangnemben beszélt az áldozatról a magukat oknyomozó újságíróknak nevező férfinak és nőnek. Ők azt is állították, hogy nem állt le a nyomozás, és a rendőrség nem mond igazat.

Antal Gábor bíró közölte: a rendőrség kihallgatta a férfit korábban. Ő akkor azt adta elő, hogy július 8-án azt látta, hogy egy roma fiú a fekete szoknyás lány karját rángatta, akinek többször azt mondta, hogy „gyere, gyere már”. A térfigyelő kamerák képei azonban mindezt cáfolták.

A bíró a hangfelvétel kapcsán néhány fantazmagóriát is megosztott a hallgatósággal. Mint mondta, egy férfi Brazíliából e-mailekkel bombázza a bíróságot, a minisztériumokat, a miniszterelnököt. Ebben azt kéri, hogy műholdakkal kellene Pécs lakosainak a mozgását megnézni, hogy kiderüljön, ki volt a valódi gyilkos. Egy másik bejelentő szerint szervkereskedők csaptak le a lányra, és volt, aki tévére tett látópálcával derítette ki, hogy a lány él, Debrecenben a Cinege utcában van. Volt olyan is, aki szerint szerelmi bánatában egy körszakállas férfi a Mecsekben gyilkolta meg. Az elképesztő verziók között megemlítette azt is, hogy az egyik bejelentő szerint az ő szomszédja ölte meg, mert züllött életvitelű és csak éjszaka jár ki, de ő ezt nem látja, mert alszik. A bíró közölte: mások szerint tamburával verték agyon az áldozatot – olvasható a Pécsma.hu tudósításában.

Bándy Kata nem ismerte a férfit

A bíróságon délelőtt perbeszédekre is sor került: a vád szerint a lányt a férfi megfojtotta, ezért aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolták meg. Az ügyész szerint P. László nem szavahihető, hiszen először, még nyáron azt vallotta, hogy a sértettel véletlenül találkozott, később, ősszel viszont már azt közölte a nyomozókkal, hogy ismerte a lányt és intim viszonyban volt vele. A gyilkosságról is kétféle verziót adott elő, hiszen egyszer arról beszélt, hogy megerőszakolta és aközben gyilkolta meg, máskor pedig arról, hogy a lányt felindultságában ölte meg, miután cigarettát vett a közeli benzinkúton.

Az ügyész szerint a barátok tanúvallomásai alapján kijelenthető, hogy konzervatív, visszafogott volt a lány, nehezen ismerkedett, s minden körülmény azt támasztja alá, hogy Kata nem ismerte a férfit a gyilkosság előtt.

P. László pécsi barátnője karmolásnyomokat is látott a tettes hátán – ezt később a szakértők is bebizonyították –, aki egy ismeretlen telefonnal jelent meg a gyilkosság hajnalán. Az eljárás során bizonyossá vált, hogy a férfi egyedül követte el tettét, és a lányt megtalálásának helyszínén ölte meg, nem volt kóros elmeállapotban, nem volt részeg, nem volt bódult állapotban, így tudta, mit cselekszik. P. László manipulatív személyiség, alkalmazkodási, beilleszkedési zavarai, szexuális deviációi vannak. A férfi vallomásait védője jelenlétében tette, s nem igaz, hogy a rendőrök megfenyegették.

P. László rezzenéstelenül ülte végig a tárgyalást

MTI Fotó: Sóki Tamás

Enyhítő körülmény lehetne, mondta az ügyész, hogy kiskorú gyermeke van, viszont jövedelme nem volt, nem gondoskodott a gyermekről. A beismerés szintén lehetne enyhítő körülmény, de P. László nem tett feltáró vallomást, csak részleges beismerő vallomást, de közben a felelősségét akarta csökkenteni azzal, hogy indulatból ölt, mert a lány nem akarta felvállalni a kapcsolatukat.

– Nem bánta meg a tettét, hiszen rezzenéstelen arccal ülte végig a tárgyalást, egyszer próbálta meg alig érthető módon részvétét kifejezni – tette hozzá. – Súlyosbító körülmény, hogy a vádlott tettével megzavarta a köznyugalmat, korábban többszörösen büntették, többek között rablással, zsarolással. A férfi a társadalmi berendezkedést tudatosan megszegte.

Az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházra ítéljék, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön