Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Április 03. 08:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Müller Ádám

Újabb anyaggal bővült a múzeum a Rothermel családról

Újabb anyaggal bővült a múzeum a Rothermel családról

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben tett látogatást Borsa András, aki Batéból érkezett városunkba.

Mint ahogy a látogató elmondta nemcsak a múzeumra volt kíváncsi - hiszen járt már itt korábban -, érkezésének konkrét oka volt.

Amikor 10 esztendővel ezelőtt nálunk járt, Dr. Szőke Sándor (1932-2005) pedagógus, múzeum-, és egyesületalapító fogadta és bíztatta, bátorította, hogy folytasson kutatást családja történetében, múltjában. Borsa András ugyanis Rothermel leszármazott.
Ez a név sokat mond az idősebb Dombóváriaknak, a Rothermel házra sokan emlékeznek, ez az emblematikus épület nem véletlen látható a régi fotográfiákon, képeslapokon. A család kiterjedt kereskedelmet folytatott - ezt a múzeum gyűjteményében lévő számlák is igazolják -, Rothermel Henrik vas-, és vegyesáru kereskedése igen nagy hírnévnek örvendett. Gyakran betértek hozzá, az iparosok, egyszerű parasztemberek, kocsisok, a kofák tanácsot kérni, vásárolni. S ne feledjük a régi piacok idejében - 1920 után, korábban a Szent László téren volt a piac - a kereskedés (mint ahogy később is), a Hunyadi tér központi helye volt.

Borsa András egy a néhai Rothermel Margit által közölt és Csepinszky Éva (Borsa András édesanyja) által lejegyzett dombóvári „mondókafüzért” adott át a gyűjteménynek, ami igazi kincsnek számít. A mondókák a régi hírversírók stílusát idézik, s mint ahogy a kutatásokból tudhatjuk terjedtek szájról szájra, továbbadva az aktuális eseményeket, híreket.
Borsa András elmondta, hogy a birtokában vannak olyan régi magnószalagok, amiken Rothermel Margit mesél a régi időkről, a városról, családjáról. Könnyen lehet, ha e felvételek feldolgozásra kerülnek, tovább gazdagítják helytörténeti ismereteinket.

Addig is álljon itt néhány rigmus, az átadott dokumentumból:

Ivanicsnak van új kútja
Vizit nem a kötél húzza,
Csak úgy folyik magátul,
Igyunk egyet barátom!


Dombóvárnak homok dombját,
Most már kakasdombnak hívják,
Mert a tikászok ott laktak,
Volt kakasuk hatvanhat.
Kukorékoltak télen, nyáron
Haragudtak a barátok.
A kakasokat mind eladták,
De a nevüket ott hagyták.
Perekacba elköltöztek,
Hogy nyugodtan élhessenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.