Városlista
2019. február 17, vasárnap - Donát

Hírek

2018. Október 10. 08:34, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Ülésezett a Dombóvári Képviselőtestület

Ülésezett a Dombóvári Képviselőtestület

Szeptember 27-én tartotta legutóbbi rendes ülését a dombóvári képviselő-testület, az idősellátásról folytatott vitát pedig az október 4-i rendkívüli összejövetelén zárta le az önkormányzat.

Döntés született a Kapos-hegyháti Natúrpark teljes területét bemutató térkép elkészíttetéséről. Mint ismert, több évnyi munka gyümölcseként nyerte el a címet nemrég a tizennégy Tolna és Baranya megyei települést - Csibrákot, Dombóvárt, Döbröközt, Dúzst, Hőgyészt, Kalaznót, Kisvejkét, Kurdot, Lengyelt, Mágocsot, Mekényest, Mucsit, Nagyhajmást és Závodot - magában foglaló terület. A térkép mintegy két millió forintba kerül, ám Szabó Loránd polgármester szerint ez csak afféle előleg, mivel szeretnék majd értékesíteni a kiadványt.

Végnapjait éli az Öko-Dombó Nonprofit Kft. A hulladékgazdálkodás államosítása és központosítása miatt Dombóváron sem már ez a cég, hanem a pécsi székhelyű Délkom Nonprofit Kft. látja el a feladatot, ezért a 13 éves helyi vállalkozásra többé nincs szükség. A társaság elszámoltatása és felszámolása után várhatóan mintegy 20 millió forint folyik be a város önkormányzatának kasszájába.

A képviselők döntése nyomán ideiglenesen az Erdősor utcába költözik jelenlegi helyéről a nappali melegedő. A mostani épület az említett szociális szolgáltatáshoz nagyon rossz körülményeket biztosított, ám ezek tovább romlottak az ingatlan hátsó részének bontása miatt.

Az ülés minden bizonnyal legnagyobb volumenű döntése arról a gazdaságélénkítő csomagról szólt, amelyet a helyi vállalkozások számára dolgoztak ki. A városvezetés a „Dombóvár dolgozik”-programban azt vállalta, hogy a jelenlegi 10%-os munkanélküliségi rátát 7%-osra javítja. A munkahelyteremtés fő színterei a helyi kis- és középvállalkozások lesznek, ezért az önkormányzat első számú céljai között ezek működésének támogatása szerepel. Korábban döntés született a meghatározó vállalkozásokkal való stratégiai együttműködési megállapodás megkötéséről is, ám ezek mellett régen felmerült az igény egy olyan gazdaságélénkítő csomag összeállítására, mely minden dombóvári vállalkozás érdekét szolgálja. A most elfogadott „pakk” nyolc fő elemből áll. Ezek: a Tüskei Ipari Park kialakítása, inkubátorház létesítése, építményadó-kedvezmény bevezetése, a duális felsőfokú képzésben résztvevők számára lakhatási feltételek biztosítása, a kiemelt helyi vállalkozások támogatása, termelői piac biztosítása, de ide tartozik a Tamási-Dombóvár Foglalkoztatási Paktum és egy munkásszálló kialakítása is.

Csatlakozott az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj-pályázathoz, ebből dombóvári lakóhellyel rendelkező diákok remélhetnek tanulmányaik folytatásához támogatást jó eredményeikért cserébe.
A képviselők határoztak egy újabb TOP-os pályázat benyújtásáról, ezúttal a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal energetikai korszerűsítését célozzák meg.

Fontos napirendi pontja volt az ülésnek az idősellátás kérdése, amiről végül az október 4-ei rendkívüli összejövetelen született döntés. Annak előkészítésébe a városvezetés a kezdetektől bevonta a Dombóvári Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény igazgatóját, részlegvezetőit, dolgozóit, ellátottjait és azok hozzátartozóit. Számos tájékoztatót és egyeztetést biztosítottak számukra, az érdeklődőknek lehetőségük nyílt tanulmányúton való részvételre, sőt az Arany Sziget Idősek Otthonában október 2-án tartott fórumon szimpátia-szavazást is rendeztek annak érdekében, hogy a képviselők megfontoltan határozzanak az ügyben. A helyi idősellátási rendszer jövőbeni sorsáról szóló előterjesztés tárgyalása az önkormányzati ülésen igen izgalmasan alakult. Három lehetőséget tártak a település irányítói a képviselők elé. Az egyik az volt, hogy minden marad változatlan, a szociális otthonokat továbbra is az önkormányzat tartja fenn évi minimum 160 milliós kiadással együtt. Másik opcióként felmerült az, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal folytatnak tárgyalásokat a Platán Otthon és az Arany Sziget Idősek Otthona működtetési jogának átadásáról. A harmadik változat szerint az evangélikus egyházzal próbálnak megegyezni az idősellátás teljes helyi vertikuma kezelői jogának átadásáról. Arra, hogy minden maradjon a régiben, csak a fideszes Tóth Zoltán szavazott. Ám amikor a polgármester név szerinti szavazást kért, a képviselő villámgyorsan összepakolt és elhagyta az üléstermet. Utóbb kiderült, hogy erre a lépésre már előző nap fogadásokat kötött Szabó Loránd, az így befolyt párezer forintos összeget elmondása szerint jótékony célra fordítja az önkormányzati vezető. A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy a második lehetőséget választja és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal folytat tárgyalásokat az említett két bentlakások idősotthon működtetési jogának átadásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 16. 17:38, szombat | Helyi

Pakson győztek a dombóvári kosarasok

A regionális U18-as fiú bajnokság 11. fordulójában február 13-án a Paksi ASE együttesénél vendégeskedett a Dombóvári KKE csapata.

2019. Február 15. 13:15, péntek | Helyi

Dombóvári győztes az országos klarinétversenyen

A Budapesten február 8. és 10. között megrendezett XIV. Országos Klarinétverseny 1. korcsoportjában kitűnő eredményt ért el egy dombóvári diáklány.

2019. Február 14. 16:28, csütörtök | Helyi

Mi a boldog, hosszan tartó házasság titka?

Az érzelmi egészség és a tudatosság fontos mérföldkövei a boldog, hosszan tartó házasságnak.

2019. Február 14. 11:57, csütörtök | Helyi

Kaviár és lencse - a Pesti Művész Színház vígjátéka Dombóváron

2 részes vígjáték Dombóváron a Pesti Művész Színház előadásában