Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 16. 08:06, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr Főkapitányság, fotó: www.autoshowradio.com

Ünnepi forgalomban

Ünnepi forgalomban

Télen az autózás a gyakran változó út-és időjárási viszonyok miatt jóval nagyobb figyelmet, türelmet követel minden járművezetőtől.

Már az elindulás is több percet vesz igénybe a jármű ablakainak jégmentesítése miatt. Ne érjen váratlanul bennünket, hogy a korábban jó tapadást biztosító útburkolat jegesedés, párásodás ,vagy dér lecsapódás miatt síkossá válik. Ahhoz, hogy biztonságosan közlekedjünk időnként jelentősen csökkentenünk kell sebességünket. Téli gumiabroncs nélkül ne is próbálkozzunk autózni, bármennyire is ügyesek, magabiztosak vagyunk nem pótolhatjuk azt az előnyt, melyet a téli utakra tervezett abroncsok nyújtanak. Télen különösen fontos a megfelelő keréknyomás. Tévhit, hogy a kisebb levegőnyomású kerekek jobban tapadnak, ezáltal biztonságosabbak. Ellenkezőleg a nem megfelelő keréknyomás már önmagában is életveszélyes, ezen túl nő a fogyasztás és fokozottan kopik a gumik felülete. Ha valakinek nincs pénze négy teljesen új gumira, akkor kettő újat mindenképpen a hátsó kerekekre szereltesse, mert nagyobb a baj, ha a hátsók csúsznak meg.

A jó járművezető csak akkor használja a féket, ha forgalmi vagy egyéb okból meg akar állni. A tempó helyes megválasztásával a forgalom ritmusához alkalmazkodással biztosíthatjuk a fékezgetés nélküli folyamatos haladást. Fokozottan igaz ez az állítás a havas jeges úton autózáskor. Csúszós pályán felejtsük el a féket. A hirtelen fékezéskor sokszor előfordul, hogy ellenőrizhetetlenné válik gépkocsink mozgása, így megfelelő rutin és tapasztalat hiánya esetén jelentősen nő a balesetek bekövetkezési lehetősége.

Havas, hókásás úton az előzést különösen meg kell fontolni. Amennyiben a feltételei adottak még a manőver megkezdése előtt kapcsoljuk be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor - különösen tehergépkocsik esetében – nagymennyiségű latyakos sár kerülhet a szélvédőnkre lehetetlenné téve az előre látást.

A korai sötétedés, a ködös, párás időjárás miatt roló látási viszonyok miatt csökken a biztonság gyakran alakulnak ki veszélyhelyzetek.
Számoljunk azzal, hogy egy egészséges szemű, jó látású ember észlelési, tájékozódási képessége az alkonyi óráktól kezdve a normális teljesítmény egytizedére csökkenhet. Bármilyen akadály, amely nappal nagy távolságból könnyen felismerhető a szürkületben szinte láthatatlanná válik, csak akkor észlelhetjük időben, ha a környezetéből kontraszthatás miatt (láthatósági mellény) kiemelkedik

A fokozott baleseti veszélyeztetettséget jelentősen csökkenthetjük a haladási tempó helyes megválasztásával (csökkentésével), a járművünk előírtak szerinti kivilágításával. Gyalog közlekedve éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán mindig viseljünk láthatósági mellényt. Kerékpárral közlekedve korlátozott látási viszonyok között kötelező előre fehér, hátra piros folyamatos vagy villogó fényt adó fényforrás használata, továbbá lakott területen kívül láthatósági mellény.

A bevásárlóközpontok, áruházak megközelítése, a parkolás gyakran igényel fokozott figyelmet és türelmet. Ne akarjunk megállni mindenáron az áruház bejáratának közelében, mert nem biztos, hogy találunk üres parkolót, de biztosan felidegesítjük magunkat a várakozóhely keresése közben. Csak olyan helyre álljunk be, ahol legalább fél ajtónyitásnyi hely marad a ki-és beszálláshoz. Körültekintően manőverezzünk, vigyázzunk a bevásárlók testi épségére, figyeljünk a többi autósra, amennyiben véletlenül sérülést okozunk a mellettünk álló gépkocsiban, feltétlenül hagyjuk hátra adatainkat, telefonszámunkat, hogy később rendezni tudjuk a biztosítással kapcsolatos ügyeket.

Balesetmentes közlekedést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.