Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: huszonöt éve nem volt példa költségvetési többletre

Varga: huszonöt éve nem volt példa költségvetési többletre

A gazdaság teljesítménye és az államháztartás helyzete stabil Magyarországon - közölte a nemzetgazdasági miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) tisztújító közgyűlésének második napján, pénteken Debrecenben. Szeptemberben, októberben és novemberben a költségvetésnek többlete volt, amire az elmúlt huszonöt évben nem volt példa Magyarországon - tette hozzá Varga.

A miniszter bejelentette: az önkormányzatok jövőre 2500 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, ebből 690 milliárd forintot a központi költségvetés biztosít. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a második negyedévben 3,9 százalék, a harmadikban 3,2 százalék volt a gazdasági növekedés, amivel Magyarország dobogós helyen van Európában. Az építőipar 18 százalékos, a mezőgazdaság 5-10 százalékos növekedést produkált - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy novemberben 96 milliárd forinttal haladták meg a bevételek a kiadásokat, és hasonló eredményt várnak decemberben is. A 2,9 százalékos hiánycél biztosan teljesíthető, annak ellenére, hogy három választás is volt idén az országban - jegyezte meg.

Varga Mihály jó esélyt lát a munkanélküliség további csökkenésére. Míg 2010-ben 12 százalékos volt, jelenleg 7,1 százalékos a munkanélküliség, amire legutóbb az első Orbán-kormány időszakában volt példa - mondta. Ráadásul ez foglalkoztatásbővítéssel is járt: jelenleg 4,2 millió embernek van munkája - fűzte hozzá. Jövőre a közmunkaprogramok emelt szintű támogatást kapnak: 35 milliárd forinttal többet, 270 milliárdot fordítanak közmunkára. Jelenleg a közmunkások 8-9 százaléka tud visszaintegrálódni a munka világába. A támogatásnál fontos szempont, hogy a közmunka ne vonja el az embereket a szezonális munkáktól - mondta Varga Mihály.

A gazdasági miniszter beszélt arról, hogy a települések támogatásánál fontos szempont a szolidaritás, az ellátáshoz hozzájutásban az esélyegyenlőség biztosítása és a gyermekellátás kiemelt támogatása.

Óvodai bővítésre például 2,5 milliárd forint plusztámogatást biztosítanak jövőre az önkormányzatoknak - emelte ki. Gyermekétkeztetésre 10 százalékot meghaladó, 5 milliárd forintos pluszforrást, nyári gyermekétkeztetésre 360 millióval többet, összesen 3 milliárd forintot biztosítanak - sorolta a miniszter, utalva arra, hogy 2010-ben 28 milliárd jutott, 2015-ben pedig már 58 milliárd forint áll rendelkezésre gyermekétkeztetésre.

A kulturális szférára pedig 1,3 milliárddal jut több pénz jövőre, mint 2014-ben - tette hozzá.

Az önkormányzati fejlesztésekről szólva a miniszter kiemelte: a területi és településfejlesztési operatív programban (TOP) 2014 és 2020 között 1231 milliárd forint forrás lesz, ebből a megyei jogú városok 387 milliárdot kapnak. Debrecen 43 milliárdot, Miskolc 35 milliárdot, Szeged 33 milliárd forintot kap ezen a címen - hozott néhány példát Varga Mihály.

Kósa Lajos, az MJVSZ elnöke a megyei jogú városok gazdasági jelentőségéről szólva elmondta: e városok és agglomerációjuk adja az ország GDP-jének 40 százalékát, pontosan annyit, mint Budapest és agglomerációja, tehát közösen biztosítják a nemzeti össztermék 80 százalékát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.