Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2019. Július 20. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Dombó Média

Vasutasok ünnepeltek

Vasutasok ünnepeltek

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is Dombóvár volt a helyszíne a Dél-Dunántúli Regionális Vasutasnapnak, amit a MÁV Zrt. a cégcsoporthoz tartozó vállalatok dolgozói és családtagjaik számára tartott július 13-án.

Az ünnepségsorozat délelőtt a vasútállomáson kezdődött, ahol a váróteremben Szabó Loránd avatta fel azt a két nagyméretű tablót, melyeken Erky-Nagy Tibor helybeli tipográfus a nagy személy- és teherforgalmat lebonyolító megállóhely épületének 126 éves történetét örökítette meg korabeli fotók felhasználásával.

- Településünk fejlődését egyértelműen a vasútnak köszönheti - mondta az önkormányzati vezető. - 1872-ben helyezték üzembe a Dombóvár és Gyékényes közötti 100 kilométeres pályaszakaszt, majd később újabb vonalak készültek el, amiknek köszönhetően a dél-dunántúli régió legjelentősebb vasúti csomópontja lett Dombóvár.
A köszöntő után Tóth Tamás állomásfőnök az állomásépület előtti parkba 1982-ben kiállított 424-es sorozatú 124-es számú mozdonyhoz invitálta a közönséget. Az 1943-ban gyártott és 39 éven át személy- és teherszerelvények vontatására használt járművet a MÁV-Start Zrt. Járműbiztosítási Igazgatóság dolgozói nemrégiben szépen felújították. A cég pécsi területi igazgatója, Gáspár István és a helyi fűtőház egykori főnöke, Harangozó László közösen leplezte le azt az emléktáblát, ami a hazai vasút egyik legismertebb „gőzösét” mutatja be.
Szabó Loránd az érdeklődőkkel elsétált ahhoz a Bajcsy-Zsilinszky utca végén található területhez, melyet a város önkormányzata hamarosan járműparkolónak alakít át azért, hogy a vasútállomás épülete melletti várakozóhely zsúfoltságát megszüntesse.
A Szuhay Sportcentrum nagycsarnokában előbb Szabó Csaba, a MÁV Zrt. pályavasúti pécsi területi igazgatója köszöntötte a 69. Vasutas Juliális résztvevőit, majd Békési László, a rendezvény fővédnöke lépett a mikrofonhoz. A MÁV Zrt. ingatlanüzemeltetési és magasépítményi igazgatója a kollegalitásról és a vasutasság összetartozásáról osztotta meg gondolatait hallgatóságával. A helyi képviselő-testület vezetői és a 151 éve üzemelő vasúttársaság képviselői megkoszorúzták Buzánszky Jenőnek, a Dombóváron született negyvenkilencszeres magyar válogatott, olimpiai bajnok és világbajnoki második helyezett labdarúgónak a szobrát.
Míg a sportcsarnokban felállított színpadon különböző zenei stílust képviselő előadók - az UFO együttes, a Pécsi Nemzeti Színház operetténekesei, a Tesók együttes, a Made in B zenekar és Tolvai Reni - váltották egymást, addig a létesítmény udvarán főztek és sütöttek különböző munkahelyi közösségek tagjai. A bográcsokban finom pörköltek, a grillrácsokon pedig ízletes kolbászok és húsok készültek. A pályákon kispályás focitorna zajlott, melyen főként öregfiúkból álló gárdák csaptak össze. A felnőttek kézművesek portékáiból válogathattak, a Vasúttörténeti Gyűjteményben a Zákányból érkezett Kovács Tibor fából faragott mozdonyait nézhették meg, valamint Hans Peter Fischl wurlitzerjátékát csodálhatták meg. A gyerekek népi játszóházban és kézműves foglalkozásokon ügyeskedhettek, csillámtetoválást, vagy arcfestést kérhettek, illetve kisvonaton utazhattak.

Címkék: Vasutasnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!