Városlista
2019. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2019. Április 23. 13:16, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Versek és dalok a Költészet Napja alkalmából

Versek és dalok a Költészet Napja alkalmából

Lukács Sándor önálló est és Kovács Nóri koncert szerepelt a Költészet Napja alkalmából szervezett műsorban.

„Barangolások a költészet világában” címmel tartott önálló estet Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész április 15-én a Földi István Könyvtárban. A rendezvényre - ami a Tinódi Ház szervezésében valósult meg - a művész nemcsak a 19. és a 20. század legjelentősebb hazai költőinek verseit hozta magával, de a sajátjaiból is adott elő jó néhányat. A művelődési otthonban folytatódó programot Kovács Nóri koncertje zárta.

Lukács Sándor műsora első felében a magyar líra klasszikusainak – Petőfi Sándornak, Ady Endrének, József Attilának, Radnóti Miklósnak, Szabó Lőrincnek és Tóth Árpádnak – a költeményeit szavalta el a város bibliotékáját zsúfolásig megtöltő érdeklődőknek.
A szavalatok közötti szünetben a művész többek között arról beszélt, hogy egészen kiskorában lefekvés előtt az édesapja az említett költőktől olvasott fel neki csodaszép műveket.
– Ez volt az első indíttatás, aztán az általános iskolában és a gimnáziumban olyan kiváló magyar nyelv és irodalom tanáraim voltak, akik szintén inspiráltak arra, hogy színész legyek – mondta Lukács Sándor.
– Azonban ők nemcsak engem, hanem azokat az osztálytársaimat is elvarázsolták, akik aztán más humán foglalkozásokat választottak, vagy műszaki pályára léptek. Jómagam és ők is írtak középiskolásként verseket, csak hát én nem nőttem ki ezt, nálam megmaradt ez a készség, vagy hajlam.

A színésznek 2017-ben az Ünnepi Könyvhéten jelent meg az utolsó – sorrendben nyolcadik – kötete. Bevallása szerint nincs igazán saját stílusa és akkor dönt írásainak kiadása mellett, amikor összegyűlik belőlük egy olyan csokorra való, amit szeretne megmutatni a közönségnek. Régebben általában három évente jött össze neki egy könyvre való verse, ám az utóbbi időben már nem jellemző rá ez a rendszeresség.
– A lakosság számarányához képest elég sok nagyszerű költőnk volt, van és nagyon remélem, hogy lesz is – emelte ki az „érdemes művész” és „kiváló művész” címmel egyaránt büszkélkedő Lukács Sándor.
– Szerintem a színészet és költészet szoros viszonyban, nem alá-, hanem mellérendelt kapcsolatban van egymással. Nemcsak klasszikusoktól olvasok el és tanulók meg verseket, hanem tehetséges kortárs költők műveit is szívesen adom elő műsoromban, amiben természetesen helyet kapnak a saját költeményeim is.

A Tinódi Házban folytatódó esten Kovács Nóri adott húsvéti koncertet. A népművészet ifjú mestere – aki 15 éve van a pályán és a Hungarikum Bizottság javaslatára 2017-ben elnyerte az „Év énekesnője” címet, valamint kitüntették már a Magyar Kultúráért Díjjal is – többek között a „Boldogasszony anyánk”, a „Csodaszarvas” és a „Repülj madár!” című dalokkal szórakoztatta a közönséget.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 22. 10:58, szerda | Helyi

„Ki a mester két keréken?”

Április 25-én Bölcskén rendezték meg a „Ki a mester két keréken?” kerékpáros közlekedésbiztonsági verseny megyei döntőjét, ahol a „belvárosis” diákok elméleti és gyakorlati tudásukból adtak számot.

2019. Május 22. 08:16, szerda | Helyi

Három autó ütközött Kaposszekcsőn

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt a 611-es és a 6519-es számú út kereszteződésében, Kaposszekcső belterületén 2019. május 21-én 15 óra 50 perckor.

2019. Május 22. 08:03, szerda | Helyi

Szabó Zalán Máté Tolna megye legjobbjaként jutott az országos döntőbe

A XXIX. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny megyei döntőjén Szabó Zalán Máté (8.a) képviselte a Dombóvári Belvárosi Általános Iskolát.

2019. Május 21. 14:11, kedd | Helyi

Beszünteti a termelést a Pasha Kft. dombóvári üzeme

200 fős dombóvári üzeme bezárásáról tájékoztatta a dolgozóit kedden délután a Pasha Kft. vezetősége.