Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Március 05. 08:52, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

Wass Albert – maraton Dombóváron

Wass Albert – maraton Dombóváron

Dombóváron február 22-én, szombaton 4. alkalommal rendezték meg a szépirodalmi ünnepnek számító felolvasó maratont a dombóvári Művelődési Házban.

Ennek az irodalmi napnak az ötlete 2004 februárjában indult Debrecenből azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az elhallgatott író munkásságára. Minden helyszínen pénteken este 6 órakor a Magyar és a Székely Himnusszal kezdődnek a felolvasások, és másnap este 7 órakor zárulnak a Szózat közös eléneklésével. Idén 94 helyszínen zajlottak a felolvasások, köztük Kárpátalja és Erdély több városában is.

Dombóváron idén rövidebb idő állt rendelkezésre az olvasni szándékozóknak, csak szombaton csatlakoztak a többi helyszínhez. A szervezők – dr. Boros Katalin, Monostori János és Markovits Magdolna – egész nap a helyszínen fogadták az olvasni érkezőket, azzal a közös szándékkal, hogy minél több valódi értéket közvetítsenek, és igazi élmény legyen a felolvasás annak, aki megszólaltatja, és azoknak is, akik hallgatják a műveket.
Akik részt vettek ezen az eseményen biztosan állíthatják, hogy ez a szándékuk sikerült. Megszakítás nélkül, egész nap folyamatosan tartott a felolvasás, melyet néha a nyugdíjas résztvevők énekei, illetve Somogyi György citerajátéka színesített.

Igazi öröm volt az iskolákból, 4- 8 -17 fővel érkező csoportok által felolvasott meséket, regény részleteket, bölcsességeket, aforizmákat hallgatni. Külön köszönet jár a felkészítő pedagógusoknak, akik saját szabadidejükből áldoztak arra, hogy megszervezzék a fellépést, és elkísérjék tanítványaikat erre az alkalomra, kiemelten pedig azért, hogy ők maguk is csatlakoztak a felolvasókhoz.
Voltak olyan diákok is, akik családjukkal érkeztek, és valódi profizmussal, esztétikai élményt is nyújtva közvetítették Wass Albert egy-egy meséjét. A két 6. osztályos kislány - Kovács Ágnes és Klaudia – 2009 óta több mese- és prózamondó verseny résztvevője és díjazottja is.

Ugyanígy családtagjaikkal érkeztek a Vértesy testvérek is, akik szintén az erdélyi író műveit tolmácsolták magas színvonalon.

Meg kell még említeni az est legidősebb résztvevőjét, Gáspár Istvánt, mindenki Pista bácsiját, aki fiatalos lendülettel, hatalmas átéléssel mondta el kedves verseit. A hallgatóság minden alkalommal mély megrendüléssel azonosult a hallott Vörösmarty- Reményik - vagy Wass Albert- verssel.
Nagy létszámmal vett részt tartalmas művek tolmácsolásával, mint korábban mindig, a Dombóvári Székely Kör és a Wass Albert Olvasókör is.
A nap folyamán többszáz oldalnyi szöveg hangzott el. Wass Albert írásain kívül hallhatóak voltak részletek Nyírő József, Gárdonyi Géza, Mikszáth Kálmán stb. műveiből is.

A rendezők köszönetet mondtak azoknak a civil résztvevőknek, akik az együtt töltött órákban felolvasásaikkal, vagy akár csak hallgatóként való megjelenésükkel, segítették a rendezvény méltó lebonyolítását. Az élmény és az öröm is közös volt.
A szervezők záráskor külön megköszönték a dombóvári Művelődési Ház támogatását. Köszönet illette még Horváth Józsefnét a finom farsangi fánkért, valamint azokat a vállalkozókat, akik pogácsával ill. üdítőitallal ajándékozták meg a résztvevőket.

A Wass Albert- felolvasó maraton dombóvári szervezői hisznek abban, hogy maradandó élményt, lélekemelő perceket és valódi közösségi együttlétet jelentett mindenki számára a szombati ünnepi rendezvény. Jövő februárban újra várják az érdeklődőket!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.