Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 14. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.

Szafronov ártatlannak vallotta magát. Ha a bíróság bűnösnek találja, 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti.

Ivan Pavlov, a vádlott ügyvédje szerint Szafronov, aki a Kommerszant című lapnál katonai szakíró volt, majd a Vedomosztyi szerkesztőségében is dolgozott, a VeraCrypt kódoló szoftver segítésével szolgáltatott ki államtitkot jelentő információkat a cseh hírszerzésnek. Mint mondta, a hatóságok nem ismertették bizonyítékaikat, és védence publikációiban nem találtak titkos értesüléseket.

Szafronov "kész lesz vallomást tenni, ha a vád konkretizálódik. Sosem tagadjuk meg az együttműködést az eljárásbeli ellenfeleinkkel" - mondta az ügyvéd.

Pavlov korábban azt mondta, hogy az FSZB szerint Szafronov 2017-ben szolgáltatott ki a cseh polgári hírszerzésnek (UZSI) az afrikai és a közel-keleti orosz fegyverszállításokra vonatkozó adatokat.

A lefortovói bíróság előtt hétfőn többtucatnyian gyűltek össze, hogy kifejezzék Szafronov iránti szolidaritásukat. A rendőrök legkevesebb 15, tiltakozó feliratos pólót viselő és plakátot tartó újságírót előállítottak.

Ellenzéki politikusok és sajtóorgánumok állítása szerint Szafronovot korábbi újságírói tevékenysége miatt támadja a hatalom. Az ügy titkosításának feloldását követelő online petíción hétfőre több mint 55 ezer aláírás gyűlt össze.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerint ellenben a vád nem áll összefüggésben sem a vádlott mostani, sem korábbi munkakörével. Mint mondta, senkinek sem "tanácsolja", hogy nyomást gyakoroljon a nyomozásra vagy a bíróságra.

A védelem panaszt emelt Szafronov letartóztatása ellen. A moszkvai városi bíróság csütörtökön tárgyalja majd az ügyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.