Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 07. 05:01, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Enyhítenék a dohányzást korlátozó törvényt a balatoni kisvállalkozók

Enyhítenék a dohányzást korlátozó törvényt a balatoni kisvállalkozók

A nemdohányzók védelmére hozott törvény enyhítését kezdeményezik a dél-balatoni kiskereskedők és vendéglátósok.

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) turisztikai szezonnyitó fórumán szerdán, Balatonszárszón felszólaló kisvállalkozók életszerűtlennek, és a nyugati gyakorlattól eltérőnek tartják azt a rendelkezést, amely szerint dohányozni csak az üzletek bejáratától 5 méterre lehet. Túl magasnak tartják a büntetést, amely extrém esetben kétmillió forintra is rúghat, ez pedig véleményük szerint tönkre tehet egy-egy vállalkozást.
Móring József Attila (KDNP) a rendezvényen résztvevő somogyi országgyűlési képviselő vállalta, hogy közreműködik a nem dohányzók védelméről szólón törvény módosításának kezdeményezésében.
A közel száz vállalkozó részvételével megtartott balatoni fórumon Kertész Rezső, a KISOSZ ügyvezető társelnöke beszámolt arról, hogy a Somogyban található 14 dél-balatoni településen az elmúlt öt évben 25 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek, és 8 százalékkal a vendéglátó egységek száma. Vannak, akik még nem zártak be, de kényszerből már szüneteltetik vállalkozásukat.
A csökkenő üzletszám ellenére hiány mutatkozik szakképzett munkaerőből, hiszen a vendéglátóipari szakmunkások már az elmúlt években Nyugaton vállaltak munkát. Korábban legalább a szezonra visszatértek, de manapság már ez is egyre kevésbé jellemző - fogalmazott a szervezet vezetője.
A vállalkozók sérelmezték azt is, hogy nem tudnak SZÉP-kártya elfogadóhelyekké válni, mivel a bankok a kevés rendelkezésre álló készülék miatt nem hajlandóak kihelyezni hat hónapnál rövidebb ideig nyitva tartó egységekbe mobil elfogadó terminált, 110 ezer forint pedig aránytalanul magas költség a készülék megvásárlására.
Az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatban azt szeretnék elérni a KISOSZ tagjai, hogy ne kerüljenek hátrányba a jutalékfizetési kedvezményt kapó áruházláncokhoz képest, és kaphassanak ők is 3 százalékos kedvezményt a kártya forgalma után fizetendő jelenlegi, 6 százalék plusz áfát kitevő költségekből.
A dél-balatoni kiskereskedők és vendéglátósok kezdeményezni kívánják azt is, hogy tartós rossz idő, vagyis "időjárás-kár" esetén - az agrárvállalkozókhoz hasonlóan - őket is megillesse bizonyos kártérítés, hiszen három viharos főszezoni hétvége már több kisvállalkozást veszteségessé tehet.
A KISOSZ országgyűlési képviselőkhöz és az illetékes államigazgatási szervezetekhez fordul azzal a kéréssel is, hogy állami ösztönzővel csökkentsék a kis üzletek szezonális alkalmazottainak járulékát, hogy az üzletek felvehessenek újabb dolgozókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.