Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 13. 07:45, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Ismét Magyarországon ütik

Ismét Magyarországon ütik

Negyedik alkalommal koncertezik Magyarországon a Yamato, a tradicionális japán taiko-dobolás egyik legismertebb képviselője.

Gamushara című, új előadásukkal február 14. és 19. között hat estén át a budapesti Kongresszusi Központban, február 20-án Veszprémben, az Arénában, február 22-én pedig Debrecenben, a Főnix Csarnokban lépnek fel.

A Yamato társulatot Ogava Masza (Masa Ogawa) alapította 1993-ban a Nara prefektúrabeli (egykor Jamato tartománybeli) Aszukában, amely a hagyomány szerint a japán kultúra bölcsőjének számít. A világhírű együttes, amely mintegy 2300 fellépést tudhat maga mögött, Ázsiától Dél-Amerikán át Európáig szinte az egész világot bejárta, több mint ötven országban szerepelt.

A szervezők tájékoztatása szerint az előadás címét adó "gamushara" koncentrációt, valamint a tökéletes önátadást, a minden más kizárását jelenti. Ebben az állapotában az ember nem gondolkodik a jövőn, nem ítélkezik és nem mérlegel, csupán aláveti magát a célhoz vezető útnak. Ázsia-szerte nagyon sok zenekultúrában, főként Kínában és Indiában ismert ez a tudatállapot.

A társulat tagjai a szerzetesi szigorhoz hasonló, fegyelmezett életet élnek. Tíz kilométeres futással indítják a napot, súlyzózással folytatják, délután pedig csoportosan gyakorolják a dobpergetést. Este mindenki visszavonul és egyénileg gyakorol, hogy tökéletesítse tudását. Folyamatos edzéssel, valamint hangszeres gyakorlással töltik az időt az alváson, evésen valamint tisztálkodáson kívül - olvasható a szervezők ismertetőjében.

A különböző ütőhangszereknek meghatározó, kultikus szerep jutott a japán kultúra több területén, így a hagyományos No színház és a különböző templomi rítusok során is. A modern taiko-dobolás a 20. század közepén alakult ki. A század végére olyan népszerű lett a műfaj, hogy Japán-szerte több mint ötezer különböző zenekar alakult. Amerikában, Európában és Ausztráliában is számtalan amatőr és félprofesszionális zenekar létezik.

A Yamato Gamushara című előadása a japán zene energiáinak évezredes titkait tárja fel a legmodernebb látványtechnika show-elemeivel.

Címkék: taiko-dobolás, Yamato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő