Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Könyvhét - A Kalligram Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett

Könyvhét - A Kalligram Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett

A Kalligram Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett a 83. Ünnepi Könyvhétre, egyebek mellett Kőrösi Zoltán Az utolsó meccs

- Történetek a titkos magyar focikönyvből, Grendel Lajos Távol a szerelem és Kerékgyártó István Rükverc című könyvével - mondta el Mészáros Sándor főszerkesztő pénteken az MTI-nek.

Kerékgyártó István novellaciklusának hősei perifériára került kisemberek, akik, amíg volt munkájuk, pincérek, kocsikísérők, bolti eladók, biztonsági őrök voltak. Grendel Lajos kisregényének főhőse a halál és a szerelem rejtélyével küzd egész életében, Barnás Ferenc Másik halál című regénye a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjairól villant fel pillanatképeket.
Dokumentumokon, jelentéseken, értékeléseken, a szerző korábbi írásaiból vett idézeteken át mutatja be egy "bizalmas nyomozás" történetét Györe Balázs Barátaim, akik besúgóim is voltak című kötete. A Burger Barna fotóival illusztrált Kőrösi Zoltán-kötetben 42 novella rajzol ívet a pályák világától az életutat megjelenítő két félidőig. Márton László M. L., a gyilkos című, két kisregényből és egy elbeszélésből álló könyvében a szerző köznapinak mutatkozó, de óriási belső feszültségeket hordozó jellemek és helyzetek ütköztetésével viszi előre az eseménysorokat, miközben az emberi létezés alapfeltételeire kérdez rá. Péterfy Gergely Örök völgy - Pannon mese című regényében a történelmi tények és a fikció, a mese, a csoda és a lehetséges egyformán érvényesként van jelen.
Az újdonságok között szerepel Zeidler Miklós A labdaháztól a Népstadionig című könyve. A gazdag képanyaggal illusztrált kötetben szereplő írások a magyarországi modern sport előtörténetének és a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó, mintegy kétszáz éves időszakát fogják át.
Mészáros Sándor felhívta még a figyelmet Gyenge Zoltán Pszeudo Kierkegaard: A megfordult világ című filozófiai esszékötetére, Mihályi Gábor Két apa között - A magyar baloldal tragédiája (1899-1990), Hárs Endre Herder tudománya című művére és Harmath Artemisz Kacér romok - A kortárs magyar líráról című irodalomtudományi munkájára.

Címkék: Kultúra-könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.