Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 06. 12:34, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Könyvhét - Hét kötettel jelentkezik az Ulpius-ház Kiadó

Könyvhét - Hét kötettel jelentkezik az Ulpius-ház Kiadó

Hét magyar szerző könyvét adta ki a 83. Ünnepi Könyvhétre az Ulpius-ház Kiadó. A két szépirodalmi és az öt szórakoztató kötetet szerdán mutatták be Budapesten.

Vándor Ágnes, a könyvkiadó kommunikációs vezetője a könyvheti kínálatból kiemelte a Carbonaro írói álnéven közreadott kötetet, amelyet az Utisz néven publikáló Orosz István grafikus képei illusztrálnak. A Carbonaro éjszakái című könyvet a kiadó kommunikációs vezetője "izgalmas játékként" jellemezte. Mint fogalmazott, a könyv egy sajátos vendégszöveg-gyűjtemény; "a magyar irodalom legizgalmasabb, legmorbidabb, legabszurdabb szövegei" segítségével a szerző arra a kérdésre keresi a választ, hogy a mi a magyar identitás. Vándor Ágnes megjegyezte: Carbonaro "ironikusan, sötét színekkel" alkot, ám szerinte ez a szerző kilétének kiderítésében nem feltétlenül lesz az olvasó segítségére.
Hatodik könyvét írta meg Böszörményi Zoltán Füst címmel, a kötetbe az erdélyi szerző azon novellái kerültek, amelyeket Lénárd Sándor orvos-író Völgy a világ végén című regénye inspirált. Vándor Ágnes arról is beszélt, hogy az 1998-ban indult kiadó egyik célkitűzése volt, hogy a külföldi, főleg angolszász szórakoztató irodalom mellé megtalálja azon magyar szerzőket, akik képesek minőségi, de eladható könyveket írni. Szerinte ilyen szerző Fejős Éva, akinek Karibi nyár című könyve jelent meg a könyvünnepre. A kommunikációs vezető megjegyezte: a szerzőnek jelentős olvasótábora van, kötetei eddig több mint 300 ezer példányban keltek el.
Fábián Janka az Emma-trilógia után ismét történelmi-romantikus regénnyel jelentkezett, a Lotti öröksége című kötet a Martinovics-féle összeesküvés utáni években játszódik Magyarországon. Vándor Ágnes megjegyezte, hogy a szerző könyvei általában a könyves toplistákra kerülnek, a regényt "békebeli, nosztalgikus történetként" jellemezte.
Réti László zuglói rendőrkapitány először írt saját nevén akciókrimit, korábban Marcus Meadow néven publikált. Az új kötet Célpont Párizsban címmel látott napvilágot, főhőse Victor Jacquard üzletember, akinek életébe nemcsak ifjúkori szerelme toppan be, de megjelennek az arab terroristák és a francia elhárítás emberei is. A rendőrkapitány elmondta, azért jelentkezett ezúttal saját nevén, mert úgy érezte, hogy ma már magyar névvel is lehet sikert elérni a krimik piacán. Kitért arra is, hogy csaknem húsz éve dolgozik rendőrként, nyolc-kilenc évet emberölési ügyekkel foglalkozott. Megjegyezte: saját tapasztalataiból is merít írás közben, ugyanakkor az MTI kérdésére leszögezte: nem oknyomozó könyveket ír, hanem fikciót, regényei többnyire nem is Magyarországon, hanem külföldön játszódnak.
Sörcsapolás közben okostelefonjába gépelte be első regényét a 27 éves, pincérként dolgozó Csabai Márk, akinek Egy csibész naplója című regényét adta ki az Ulpius. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a könyv Budapesten játszódik, felbukkan benne a maffia és a nemzetbiztonsági hivatal is.
Az Ulpius gasztrosorozatába illeszkedik Rubin Eszter első könyve, a Barhesz, amelyet szerda este hat órakor a Gozsdu-udvarban, a Yiddishe Mamma Mia nevű étteremben mutatnak be Mautner Zsófia gasztroblogger, Para-Kovács Imre író, újságíró és Pelsőczy Réka színművész közreműködésében. A kiadó kommunikációs vezetője elmondta: a sok különleges receptet egy erotikával fűszerezett szerelmi szál színesíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő