Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 06. 11:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Másfél évig bírjuk ki IMF-hitel nélkül

Másfél évig bírjuk ki IMF-hitel nélkül

Egyelőre nem annyira sürgős a kormánynak az EU–IMF-megállapodás, mivel az állam rendkívül nagy likvid pénzügyi tartalékokkal rendelkezik

– ezt mondták a közgazdászok a Magyar Hírlapnak, akik szerint még másfél évig nemzetközi hitelfelvétel nélkül is finanszírozható a magyar államadósság. Ez csak elméleti lehetőség, mert a mélyülő európai gazdasági gondok miatt bármikor beüthet a krach.

Leginkább a háromszáz forint feletti euróárfolyam és a magas csődkockázati mutató jelzi, hogy a piaci szereplők „megtalálták” Magyarországot. Jelenleg a piac mintegy 35 százalékos halmozott csődkockázati valószínűséget áraz, amely térségünkben a legmagasabb.

Mellár Tamás közgazdász úgy látja, a kormánynak nem annyira sürgős az EU–IMF-megállapodás, miután nagyjából még másfél évig finanszírozható a magyar államháztartás, az államadósság, de csak akkor, ha „bőségesen van pénz” a nemzetközi pénzpiacokon. Az egyetemi tanár hangsúlyozta: miután nem lehet a magyar gazdaságot konszolidálni a külföldi tőkével, az Európai Unióval, az IMF-fel és a nemzetközi pénzügyi körökkel való kiegyezés nélkül. Csaba László akadémikus úgy tartja, a napokban már kaptunk piaci ízelítőt az IMF-hitel hiánya miatt. Ugyanakkor a professzor szerint a magyar állampapírok még mindig forognak, keresettek, vagyis van bizalom az ország iránt. Ezzel együtt – a szakember szerint – mielőbb meg kellene állapodni a Nemzetközi Valutaalappal, a rendelkezésre álló pénzügyi tartalékok – jobb esetben – ugyanis legfeljebb egy-másfél év távlatában biztosítanak hátteret az államadósság finanszírozásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.