Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Május 07. 09:50, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Megkezdődtek a választások Nagy-Britanniában

Megkezdődtek a választások Nagy-Britanniában

Megkezdődtek csütörtök reggel a parlamenti választások Nagy-Britanniában.

A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió brit választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra - közép-európai idő szerint 8 és 23 óra - között voksolhat egyéni jelöltekre.
Az esti zárás pillanatában a BBC a tervek szerint exit poll becslést közöl az eredményről; a véglegesnek tekinthető eredmények a szavazatok összeszámlálása alapján péntek délutánig várhatók.

A parlamenti választásokkal egy időben Angliában - Londonon kívül - csaknem mindenhol helyhatósági választásokat is tartanak; ezeken kilencezer tanácsi képviselői hely sorsa dől el.

Az előző, 2010-es brit parlamenti választásokon 65 százalékos volt a részvételi arány.

Az előzetes becslések szerint a 650 tagú alsóház személyi összetételének több mint az egyharmada megújul. Az alsóházi képviselők dologi kiadásait ellenőrző felügyeleti szerv várakozása alapján 235 új képviselő jut mandátumhoz a következő parlamentben, egyrészt számos eddigi képviselő visszavonulása, másrészt a választói preferenciák jelentős átrendeződése miatt.

A legutóbbi felmérések arra vallanak, hogy például a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a londoni alsóházban Skóciának járó 59 képviselői hely akár mindegyikét elnyerheti. Az SNP-nek az eddigi parlamentben hat alsóházi képviselője volt.

A brit belpolitika utóbbi évtizedeinek prominens nevei közül nem indul az idei választásokon Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnök, William Hague egykori konzervatív párti külügyminiszter, Sir Menzies Campbell, a Liberális Demokraták volt vezetője, Jack Straw, a Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veteránja, egykori belügy- és külügyminiszter, Alistair Darling, Brown kormányának volt pénzügyminisztere, David Blunkett volt munkáspárti belügyminiszter, és Sir Malcolm Rifkind, a Konzervatív Párt tekintélyes képviselője, aki a korábbi tory kormányokban védelmi és külügyminiszter is volt.

David Cameron eddigi konzervatív párti kormányfő nemrégiben közölte, hogy már csak egy miniszterelnöki időszakot vállal, és ha a csütörtöki választások után is ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a következő öt évre szóló mandátumát kitölti, de utána távozik a Downing Streetről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.