Városlista
2019. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2019. Augusztus 15. 08:39, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

A Dombai család rezidenciáját kutatják

A Dombai család rezidenciáját kutatják

Július 8-tól egy hónapon keresztül az elmúlt évekhez hasonlóan az ország különböző településeiről érkezett régészek, egyetemi hallgatók és önkéntesek folytatták a Gólyavár 2014-ben megkezdett feltárását.

Az ásatásokat a kezdetektől Berta Adrián, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet tudományos munkatársa vezeti, aki a város önkormányzatának felkérésére fogott hozzá öt esztendővel ezelőtt a középkori erőd kutatásához.

A vár alaprajzát és építési periódusait már korábban sikerült rekonstruálni: a Kapos-folyó menti erődítmény 14. század végi, vagy 15. század eleji építésekor egy kissé szabálytalan téglalap alaprajzú, 44 hosszú és 24 méter széles épület volt, az északi és a déli oldalán egy-egy szárnnyal, nyugatra néző kapuval, körülötte fapalánkkal és vizesárokkal. A második periódusban készült el a kaputorony és bővítették ki a vár déli oldalán álló palotaszárnyat. A harmadik szakaszban a keleti falra húztak egy függőfolyosót, amely összekötötte a déli és az északi részt, végül - feltehetően az 1520-as évek körül - egy külső falgyűrűvel vették körül a Dombai család tulajdonában lévő, 50x32 méter alapterületű erődöt. Azt a török hadsereg az 1540-es évek végén foglalta el, ekkor az egykori főúri rezidenciából végvár lett, amelyben elsősorban délszláv eredetű katonaság állomásozott. Az építményt a 18. század elején romboltatta le a bécsi udvari haditanács.
- Idén folytattuk a tavaly megkezdett szelvények feltárását - mondta Berta Adrián - Ennek eredményeként egységes képet kaptunk a várfalnak a déli szakaszáról, illetve az ahhoz kapcsolódó épületszárnyról. Az udvar felé néző toronynak a tavaly megkezdett kutatását is befejeztük.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 16. 14:16, hétfő | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Dombóvár Város Önkormányzata és a Dél – Kom Nonprofit Kft. lomtalanítási akciót szervez Dombóvár város területén a szabványos edényzetbe nem helyezhető hulladékok elszállítására

2019. Szeptember 16. 08:33, hétfő | Helyi

Tíz hársfa ajándékba a szép városképért

Dombóvár önkormányzata idén is benevezett a „Virágos Magyarország” Környezetszépítő Versenybe, amit huszonhatodszor hirdetett meg a Magyar Turisztikai Ügynökség. Nemrégiben tartották az eredményhirdetést.

2019. Szeptember 13. 13:20, péntek | Helyi

Tolna megyeiek az ország legjobb gépjárművezetői!

A „Katasztrófavédelem legjobb gépjárművezetője készenléti szer” kategóriában a Tormási Tamás és Simon Jenő alkotta csapat lett az első, akik a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon teljesítenek szolgálatot.

2019. Szeptember 13. 09:54, péntek | Helyi

Gáspár István Bélát Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki

A MÁV-Start Zrt. pécsi járműbiztosítási igazgatója a vasúti gépészet, illetve a személyszállítás területén végzett több évtizedes magas színvonalú szakmai és vezetői tevékenységéért érdemelte ki az elismerést.