Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Január 25. 16:47, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Dombóvár Város Polgármester

A hagyomány és a megújulás jegyében

A hagyomány és a megújulás jegyében

Átadták a Művelődési Ház és a Városi Könyvtár megújult épületét. A Dombóvári Művelődési Ház NKft. az ünnepélyes szalagátvágást január 20-án délelőtt tartotta.

A mintegy 1,2 milliárd forintos Európai Uniós támogatásból megvalósuló felújítás végére a napokban tettek pontot, ugyanis az épület használatbavételi engedélye január 18-án emelkedett jogerőre. Így másnap a városi könyvtár, azután pedig a művelődési ház is megtarthatta nyitónapját. A nonprofit kft. részéről Farkas János igazgató nyitotta meg az intézményt ünnepélyes szalagátvágással.

Az ügyvezető elmondta, szeretettel várják vissza azokat a kultúrcsoportokat, civil szervezeteket, akik korábban is a művelődési otthon épületében tartották összejöveteleiket. Így a legfiatalabb korosztálytól kezdve az időseken és a fogyatékkal élőkön át mindenkit szívesen fogadnak a korszerű, megújult épületben. Az átvágott nemzeti színű szalagból emlékül a legkisebbek képviseletében két kisgyermek, az idősek képviseletében pedig a hímzőkört vezető Tiger Károlyné is kapott egy darabot. Az érdeklődők előtt egész nap nyitva állt az épület, amelynek előterében a város civil szervezetei közül többen bemutatkoztak standjaiknál.

Ízelítőt adtak termékeikből a „kertbarátok”, okleveleiket, a róluk írt újságcikkeket, saját írásaikat tették közszemlére az olvasókör tagjai, megtekinthettünk csodálatos Kapos-menti hímzéseket, helyi fotográfusok alkotásait, és még sorolhatnánk. A színes előtér-tárlat már a helyi civilség sokszínűségéről tanúskodott, akik most örömmel költöztek vissza régi helyükre. A kíváncsi tömeg a pincétől a tetőtérig betekinthetett minden helyiségbe, így a pinceszínházba, a 400 fős színházterembe, vagy a dalkávézóba is. A művelődési ház nyitott egy emlékkönyvet, amelyet kézjegyükkel elláthattak a látogatók. A délután folyamán kulturális programokra voltak hivatalosak a dombóváriak.

A Galéria 5.0 színjátszócsoport „Micsoda útjaim voltak nekem” címmel háztörténeti előadást tartott a pinceszínházban, amely során a fiatalok egy-egy jelenetben felidézték a művelődési ház megszületésének és „élettörténetének” főbb állomásait.

Ezt követően a színházteremben került sor az ünnepélyes gálaműsorra, amelyen dombóvári kultúrcsoportok adtak ízelítőt tudásukból. A magyar kultúra napjához kapcsolódóan Sarkadi Ferenc az APOK Művészetoktatási Intézményegységének zenetanára zongoradarabjában egyszerre idézte fel Vörösmarty-t, Liszt Ferencet és Kölcsey-t. Kerényi Zsolt alpolgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, a művelődési ház felújítása nagy anyagi ráfordítást jelentett a városnak, de az igazán fontos dolgokat nem pénzben számoljuk.

A színpadot először a Swinges fiúk foglalták el, akik másfél éve zenélnek együtt. A héttagú fúvós kamaracsoport közel 40 fellépésen van már túl, és repertoárjukban igyekeznek minden korosztálynak a kedvére tenni. Őket váltotta az Amulett Hastánccsoport felnőtt- és gyermekcsoportja, akik egy új koreográfiával örvendeztették meg a közönséget.

Kicsit más vizekre evezve, ám a táncnál maradva, a Kapos Táncegyüttes lépett színpadra, ahol szintén két korosztály, a gyermek és a felnőtt csoport mutatta be tánctudását. Az 55 éves múltra visszatekintő egyesületet Őss Csaba és zenekara kísérte élő népzenével.

A kultúra asztalára Farkas Attila, a Galéria 5.0 színjátszócsoport tagja is letett egy verset, méghozzá Parti Nagy Lajostól. Az est folyamán a közönség a Kapos Kórus és a Kapos Gyermekkar fülbemászó dallamait is meghallgathatta. A művelődési ház nagyterme most újra a régi arcát mutatta: a széksorok közt ugyanis egy gombostűt sem lehetett leejteni.

Tóth István Zsoltnak az eseményről készített fotóit itt találja:

http://www.infodombovar.hu/szorakozonegyed/galeriak/kultura_oktatas/nyitonap_a_megujult_muvhazban_2011_01_20/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.