Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2018. Október 29. 08:23, hétfő | Helyi
Forrás: MTI, Fotó Facebook

Átadták a helyi hagyományok házát Csikóstőttősön

Átadták a helyi hagyományok házát Csikóstőttősön

A kultúra ápolásának fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Csikóstőttősön, ahol átadták a helyi hagyományok házát.

Potápi Árpád János, aki a térség országgyűlési képviselője is, Kodály Zoltánt idézve azt mondta: az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék meg nem szerzi azt magának.
Ha a kultúrát nem ápoljuk, nem tanuljuk meg újra és újra, nem adjuk át gyermekeinknek, elvész, a semmibe hullik vissza - fogalmazott.
Hozzátette: Csikóstőttős az elmúlt években sokat tett annak érdekében, hogy a község kultúrája ne vesszen el, múltja szervesen illeszkedjen a jelenbe, és a jövő nemzedékei is meg tudják ismerni azt.
Az államtitkár szólt arról, hogy a Dombóvár melletti település 105 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból egy három elemből álló projekt megvalósításához, amelynek része a hagyományok háza kialakítása.
A házat a helyi svábok építették 1938 és 1942 között, a tulajdonosaikat néhány év múlva kitelepítették. A németek egy része itt maradt, akik együtt élnek felvidékiekkel, helyi magyarokkal, és erősítik Csikóstőttős közös kultúráját - jegyezte meg.
Kitért arra is, hogy hamarosan elindul a Magyar falu program, a kormány mindig támogatni fogja a településeket céljaik elérésében - mondta.

Pintér Szilárd, a 950 lakosú község független polgármestere ismertette: a projekt részeként a felújították a helyi horgásztó környezetét és a falu legmagasabb pontján épült kilátónál már meglévő Kneipp-taposót.
A hagyományok házában a svábság tradícióit tükröző mezőgazdasági és néprajzi gyűjteményt mutatnak be, valamint állandó kiállítást rendeztek be Károlyi András festőművész alkotásaiból.

Címkék: Csikóstőttős

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 15:00, szerda | Helyi

Az ajtót égette meg, hogy betörjön

A dombóvári rendőrök egy 47 éves helyi nőt gyanúsítanak azzal, hogy egy házba a zár kiégetésével akart betörni.

2019. November 12. 15:32, kedd | Helyi

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezéseket!

November meghozta az igazi őszi időt, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne fűtenének. Sosem késő a tüzelő-fűtő berendezések, valamint az égéstermék-elvezők, azaz a kémények felülvizsgálata.

2019. November 11. 14:00, hétfő | Helyi

Jótékonysági bált szervez a Karitász helyi önkéntes csoportja

A bál bevételét dombóvári rászoruló családok, egyedül élő kisnyugdíjasok, hajléktalanok megsegítésére szeretnék fordítani.

2019. November 11. 11:20, hétfő | Helyi

1956. október 23-ára emlékeztek a Belvárosi Általános Iskolában

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.