Városlista
2019. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2012. Június 14. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Bán Emma/VKD

Könyvek Éjszakája először a Városi Könyvtárban

Könyvek Éjszakája először a Városi Könyvtárban

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete ebben az évben június 7-11. között - 1929 óta már 83. alkalommal - hirdette meg az Ünnepi Könyvhetet és a Gyermekkönyvnapokat.

Idén először Dombóvár is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz, amelynek a Városi Könyvtár adott otthont Könyvek Éjszakája címmel. Június 8-án 15 órai kezdettel a Fekete István és én rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődött a program. A tizenhatodik alkalommal meghirdetett versenyre idén tizenegy iskolából összesen 163 rajz került a négytagú zsűri elé. Ezúttal negyven diákot jutalmazott a Fekete István Kulturális Egyesület, pályamunkáik június végéig tekinthetők meg a könyvtárban. Az eredményhirdetést követően került sor a Fekete István Kulturális Egyesület éves közgyűlésére, amelyen bemutatták az egyesület idei évkönyvét.

Tizenhét órától a könyvtárba érkező kisgyermekes családok Töreky Zsuzsi zenepedagógus nagy sikerű „Kerekítő” mondókás programján (második képünkön) vehettek részt. A foglalkozás egyszerre fejleszti a gyerekek hallását, ritmusérzékét, szókincsét, memóriáját és anyanyelvi képességeit, sőt érzelmi életükre is nagy hatást gyakorol.

Tizennyolc órakor került sor a Dombóvári Kincsestár felavatására. Ide egy öttagú kuratórium döntése alapján olyan tárgyak, személyek, csoportok és események kerülhetnek be, amelyek közös jellemzője, hogy meghatározó hatással vannak napjaink Dombóvárára.

Ön mit olvas mostanában? - tette fel a kérdést Markovits Magdolna nyugdíjas pedagógus a Könyvek Éjszakája záró programjaként a Városi Könyvtár által meghívott olyan jeles vendégeknek, akik az elmúlt években kiemelkedő munkájukért, vagy egyéb teljesítményükért elismerésben, kitüntetésben részesültek. A kötetlen beszélgetésen Mészárosné Fodor Klára nyugalmazott pedagógus, Dombóvár díszpolgára; Fricker Andrea, a kaposszekcsői Evangélikus Diakóniai Otthon vezetője, az év diakónusa (Tessedik Sámuel díj); Till Nikolett, a Megyei Népdaléneklési Verseny első helyezettje; dr. Stróbl János őrnagy, bűnügyi osztályvezető, az Év megyei rendőre cím kitüntetettje, valamint a berlini Lépcsőfutó Világkupán sikeresen szereplő Zombori László tűzoltó őrmester osztotta meg legfrissebb olvasmányélményét az est hallgatóságával.

Két további helyszín, az Ady és a Kölcsey Könyvesbolt is csatlakozott a kezdeményezéshez: akciós könyvekkel várták az érdeklődőket.

További fotók a Városi Könyvtár facebook-oldalán.

(Bán Emma)

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 16. 14:16, hétfő | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Dombóvár Város Önkormányzata és a Dél – Kom Nonprofit Kft. lomtalanítási akciót szervez Dombóvár város területén a szabványos edényzetbe nem helyezhető hulladékok elszállítására

2019. Szeptember 16. 08:33, hétfő | Helyi

Tíz hársfa ajándékba a szép városképért

Dombóvár önkormányzata idén is benevezett a „Virágos Magyarország” Környezetszépítő Versenybe, amit huszonhatodszor hirdetett meg a Magyar Turisztikai Ügynökség. Nemrégiben tartották az eredményhirdetést.

2019. Szeptember 13. 13:20, péntek | Helyi

Tolna megyeiek az ország legjobb gépjárművezetői!

A „Katasztrófavédelem legjobb gépjárművezetője készenléti szer” kategóriában a Tormási Tamás és Simon Jenő alkotta csapat lett az első, akik a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon teljesítenek szolgálatot.

2019. Szeptember 13. 09:54, péntek | Helyi

Gáspár István Bélát Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki

A MÁV-Start Zrt. pécsi járműbiztosítási igazgatója a vasúti gépészet, illetve a személyszállítás területén végzett több évtizedes magas színvonalú szakmai és vezetői tevékenységéért érdemelte ki az elismerést.