Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2018. November 16. 10:48, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.

A központot a helyi önkormányzat és a Naki Mezőgazdasági Zrt. által alapított Nakoil Kft. hozta létre - mondta Soltész Gyula, a kft. ügyvezetője, egyben a Naki Zrt. elnöke az MTI-nek.
A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra. A Nakoil Kft. később 10-15 millió forintos beruházással olajsajtolóval tervezi bővíteni a tevékenységét, a növényi olajat önállóan értékesítenék - tette hozzá.
Az ügyvezető elmondta: elsősorban a térségben újdonságnak számító, héj nélküli tökmagból, mákból, dióból, szőlőmagból, hajdinából állítják elő a magasabb hozzáadott értéket képviselő növényi olajat.
Az első idényben a Naki Zrt. és az önkormányzat területén, 44 hektáron termeltek héj nélküli olajtököt, az ültetvény hozama hektáronként 5-6 mázsa szárított mag lett. A szárító és a tervezett olajsajtoló kapacitása kétszáz hektárnyi területen termő mennyiséget lesz képes feldolgozni.
Mint a cégvezető mondta, arra számítanak, hogy az olajos magvak termesztése és feldolgozása versenyképes lesz a szántóföldi növénytermesztéssel. Az új tevékenység hozzájárul a Somogy és Tolna megye határán fekvő, 500 lakosú falu népességmegtartó erejének növeléséhez is - jegyezte meg.
A településen a legnagyobb munkáltató Naki Zrt. 60 embert foglalkoztat. Az elsősorban állattenyésztéssel foglalkozó cég - amely 2017-ben 1,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el -, 700 anyakocás sertésállományt tart fenn, és évente 18-20 ezer hízósertést értékesít.

Címkék: mezőgazdaság, Nak

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 15:00, szerda | Helyi

Az ajtót égette meg, hogy betörjön

A dombóvári rendőrök egy 47 éves helyi nőt gyanúsítanak azzal, hogy egy házba a zár kiégetésével akart betörni.

2019. November 12. 15:32, kedd | Helyi

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezéseket!

November meghozta az igazi őszi időt, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne fűtenének. Sosem késő a tüzelő-fűtő berendezések, valamint az égéstermék-elvezők, azaz a kémények felülvizsgálata.

2019. November 11. 14:00, hétfő | Helyi

Jótékonysági bált szervez a Karitász helyi önkéntes csoportja

A bál bevételét dombóvári rászoruló családok, egyedül élő kisnyugdíjasok, hajléktalanok megsegítésére szeretnék fordítani.

2019. November 11. 11:20, hétfő | Helyi

1956. október 23-ára emlékeztek a Belvárosi Általános Iskolában

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.