Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 08. 08:26, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rákellenes gyógyszerek árai szökhetnek az egekbe?

Rákellenes gyógyszerek árai szökhetnek az egekbe?

Magyarországon valójában nem a spanyol modellt, hanem annak csupán egy elemét akarják bevezetni, egyfajta hatósági árcsökkentésként, ennek következtében olyan innovatív, életmentő gyógyszerek eshetnek el a tb-támogatástól, amelyek nem helyettesíthetőek: többek közt daganatos betegségek, cukorbetegség, vagy asztma kezelésére szolgáló gyógyszere - mondta egy sajtóbeszélgetésen az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

A tervezett intézkedés egy-egy termék finanszírozhatóságát is veszélyezteti, ezek akár teljesen eltűnhetnek a piacról - tette hozzá Leitner György -, az orvosok így 'kényszerűen' vagy drágább, vagy kevésbé korszerű szereket tudnak csak majd felírni betegeiknek. Az elnök szerint már a Széll Kálmán-terv első változatának 2013-as évre vonatkozó megtakarítási előirányzata is 'teljes tévút' volt, majd megjelent a 2.0, amelynek alapján a kormányzat újabb 40 milliárdot szeretne megtakarítani a gyógyszerkasszában.

Már a kiindulópont is téves, miszerint Magyarországon magas a gyógyszerfogyasztás - fogalmazott Leitner, aki hangsúlyozta: a magyarországi gyógyszerfogyasztás költsége a GDP-hez viszonyítva az uniós átlag alatt van, és európai szinten az ország a középmezőnyhöz sorolható. Arra is kitért, hogy amikor Spanyolországban bevezették a később spanyol modellnek nevezett intézkedési csomagot, ott teljesen más volt a kiindulópont, például a 65 éven felüliek ingyen kapták gyógyszereiket. Magyarországon viszont egészen más helyzetben van a gyógyszerágazat, az elmúlt időszakban már több intézkedés sújtotta a gyógyszeripar szereplőit.

A szakember szerint a megoldást a kormányzat és az ágazat szereplőinek aktívabb párbeszédével lehetne megtalálni, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért a tervezett intézkedésekről alkotott véleményét és javaslatait eljuttatta mások mellett Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak és Sélleiné Márki Máriának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.