Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Tíz százalék alatti áfát akar az élelmiszeripar

Tíz százalék alatti áfát akar az élelmiszeripar

Pénteken az alapvető élelmiszereket előállító ipar kulcsszereplői találkozójukon ad hoc koalíciót hoztak létre, „Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” néven.

Az összefogás célja az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 10 százalék alá csökkentése; a nagyvállalatok így őriznék meg az ágazat munkahelyeit – és szorítanák vissza a 300 milliárd forintra rúgó élelmiszeripari áfacsalásokat is.


A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért – mely a Bonafarm csoport és a Bunge Zrt. együttes kezdeményezésével jött létre – magában egyesíti az iparág szakmai szövetségeinek és vezető gyártóinak képviselőit, beleértve a tej, hús, baromfi, sütőipar, cukor, zöldség és gyümölcs, étolaj és kávé ágazatokat.

Éder Tamás, a Bonafarm képviselője, a találkozón kijelentette: „Elfogadhatatlan, hogy néhány cég törvénytelen tevékenysége veszélybe sodorja a teljes magyar alapvető élelmiszer-termelő ágazatot, és súlyos károkat okoz a jogszabályokat betartó szereplőknek. Az ÁFA-csalás mértékét csak az alapvető élelmiszerek esetében évi 150-300 milliárd forintra becsülik. A Fórum ezért hamarosan párbeszédet kezdeményez a kormánnyal és hatóságokkal, valamint olyan, egyeztetett, fenntartható megoldási javaslatot tesz, amely előnyös a költségvetés számára és egyúttal biztosítékot jelent az élelmiszeripar jövőjét tekintve.”

Első lépésként a Fórum megbízást adott az Ernst&Young nemzetközileg is elismert független adószakértőinek, hogy folytassanak le egy, az alapvető élelmiszerek teljes körére kiterjedő vizsgálatot, bemutatva úgy az állami költségvetést, mint az iparágat ért károkat, egyúttal konkrét megoldási javaslatot is téve a problémák hatékony orvoslására.

A Bunge részéről Buff Greebe az alábbi kiegészítéssel élt: „Az étolaj-szektorra már elkészült Ernst&Young-elemzés azt mutatja, hogy hatékony megoldás lenne az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsának 27százalékról 10 százalék alá csökkentése. Így megszűnik a csalás alapvető oka, növekszik a beszedett adók mennyisége és ezáltal a költségvetés bevételei.” – olvasható a Fórum nyílt levelében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.