Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vita a földtörvényről

Vita a földtörvényről

Az új földtörvény legfontosabb célja, hogy a magyar föld magyar tulajdonban maradjon, és a helyi gazdák gazdálkodhassanak rajta

– szögezte le Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a készülő földtörvényről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón. A miniszter hozzátette: a törvény sok más dolog mellett tisztázni fogja a birtokok mérethatárait és önbevalláson alapuló földtulajdon-nyilatkozatokkal rendezni kívánja a zsebszerződések ügyét is - írta meg a kormany.hu.

Magyarország mezőgazdasági ország, a mezőgazdaság stratégiai ágazatként kezelendő, mely ágazat prioritást élvez a magyar kormány részéről – ismertette a kormány magyar földdel kapcsolatos álláspontját Giró-Szász András. A cél az, hogy hazánk mezőgazdasága kiszámítható és versenyképes legyen, és sok családnak tudjon megélhetést biztosítani – tette hozzá a kormányszóvivő, emlékeztetve arra, hogy a kormány a vidék védelme érdekében alkotta meg a vidékstratégiát is.

„Megvédjük a magyar földet, ezt vállalta a tárca” – emlékeztetett Fazekas Sándor, hozzátéve: ez a cél összhangban van a kormányprogrammal és a vidékstratégiával is. Az új földtörvény vitaanyaga már elkészült, melyet az elmúlt hónapok során megtartott konzultációk, szakmai tanácskozások tapasztalatait és javaslatait is felhasználva alakítottak ki.

Két fontos célt tartanak szem előtt a törvény előkészítése alatt a jogszabályalkotók: egyrészt azt, hogy a termőföldet a földműves tulajdonolhassa és használhassa, másrészt pedig azt, hogy minden eszközzel meg kell védeni a földet a külföldi és belföldi spekulánsoktól egyaránt – szögezte le a miniszter. Ezen célok megvalósítására egy „ernyőtörvényt, egy földkódexet” kell megalkotni, mely nagyon széleskörűen, részletekbe menően szabályozza az ágazat minden szegmensét.

A jogszabály megalkotásába a tárca már eddig is bevonta a szakmai és gazdaszervezeteket, és országos fórumokon hallgatta meg az érintetteket – mondta Fazekas Sándor, hozzátéve: egy összetett munkáról van szó, és a minisztérium nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Ezért a fórumok és a szakmai tanácskozások folytatódnak, és minden ellenzéki párttal le fognak ülni tárgyalni a jogszabályról – mutatott rá a miniszter.

Fazekas Sándor ezután beszámolt a készülő szabályozás néhány fontosabb eleméről: az új jogszabályt úgy fogják megalkotni, hogy az – ellentétben a jelenlegi szabályozással - a helyi gazdákat segítse földhöz jutni. A szabályozás középpontjában a földműves állt, aki életformájában is ehhez a foglalkozáshoz kötődik. Egy átfogó fogalmi tisztázásra is szükség van - húzta alá a miniszter -, ugyanis a jelenlegi szabályozás hiányosságaiból kifolyólag sok fogalom keveredik.

A jogszabály nagyon fontos eleme lesz a zsebszerződések kiszűrése a földtulajdonok áttekintésével. Ez azért nagyon fontos, mert jelenleg nem lehet pontosan tudni, hogy Magyarországon kinek mennyi földje van. A felmérés egy önbevalláson alapulna, és ha ezt valaki elmulasztaná, az a földjeinek állami tulajdonba vételét vonná maga után, ha pedig valaki csalna a bevalláskor, akkor az akár 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztést is maga után vonhatna – ismertette az elképzeléseket a miniszter.

A törvényben az őstermelő számít az alapegységnek, a második nagyobb egységet pedig a családi gazdaságok alkotnák a tervek szerint. A koncepció a nagyobb birtokok számát fokozatosan csökkenteni szeretné – mondta Fazekas Sándor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.