Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 19. 18:10, szombat | Helyi
Forrás: MTI, helyi híreink szerkesztője

Vízum az életért - vándorkiállítás zsidómentő diplomatákról

Vízum az életért - vándorkiállítás zsidómentő diplomatákról

Vízum az életért címmel olyan egykori diplomatákról nyílt kiállítás Dombóváron, akik a holokauszt idején európai zsidók életét mentették meg azzal, hogy biztonságos országok vízumaihoz juttatták őket.

A Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság által rendezett kiállítás - amelynek anyagát a budapesti izraeli nagykövetség bocsátotta rendelkezésükre - kilenc európai diplomatát mutat be 23 tablón, angol, német és magyar nyelven. Az ideiglenes tárlatot Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete (második képünkön balról) nyitotta meg május 17-én.

A nagyköveti megnyitóbeszéden túl a meghívottak az izraeli és a magyar himnuszt hallgatták meg Farkas Izsák hegedűjátékában, egy Radnóti-verset dr. Kutas Péter felolvasásában, valamint Szabó Loránd polgármester, Patay Vilmos országgyűlési képviselő és a Baráti Társaság elnöke, Rostás Zoltán köszöntő beszédét. A megnyitó zárásaként Vajdics Hajnalka tanárnő mutatta be röviden Raoul Wallenberget, majd tanítványa, Varga Norbert (harmadik képünkön) tartott tárlatvezetést.

Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg közvetlenül, azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. Születésének századik évfordulója alkalmából a 2012-es évet a Kormány Raoul Wallenberg Évnek nyilvánította.

A tárlat Wallenberg mellett ismerteti Carl Lutz svájci konzulnak, Giorgio Perlasca olasz kereskedőnek, a spanyol követség ügyintézőjének és Per Anger svéd attasénak a budapesti zsidó embereket mentő tevékenységét, és megemlékezik további diplomatákról, akik más európai városokban segítették az üldözötteket azzal, hogy a védelmet nyújtó beutazási okmánnyal látták el őket.

A kevésbé ismert személyiségek között van Hiram Bingham, az 1937 és 1941 között Marseille-ben dolgozó amerikai konzul, aki Franciaországban rekedt náciellenes művészeknek, íróknak állított ki amerikai vízumot. Az általa megmentettek között volt Lion Feuchtwanger, Max Ernst és Marc Chagall is. A bordeaux-i portugál konzul, Aristides de Sousa Mendes 1940-ben több ezer portugál vízummal segített zsidókat és más menekülteket.

Ho Feng-san, Kína bécsi főkonzulja az 1938. márciusi Anschluss, Ausztria Németországhoz csatolása után Ausztriából menekülő zsidók ezreinek adott vízumot Sanghajba. Szintén kevéssé ismert, hogy a kínai város a holokauszt idején több ezer zsidó embert mentett meg a náci haláltáboroktól.

A kiállítás bemutatja Chiune (Sempo) Sugihara Litvániában dolgozó japán és Jan Zwartendijk holland tiszteletbeli konzul tevékenységét. A japán diplomata több mint ötezer vízummal segítette a Litvániába menekült lengyel zsidók kiutazását a karibi Curacao szigetére, és kormánya kifejezett utasítása ellenére Japánon keresztül biztosította a zsidók eljutását az Egyesült Államokba és Dél-Amerikába. Jan Zwartendijk szintén vízumokat állított ki a holland fennhatóság alatt álló Curacaóra.

A bemutatott diplomaták Hiram Bingham kivételével az izraeli Jad Vasem Intézet Világ Igazai kitüntetésében részesültek, amely olyan nem zsidó származású személyeknek adható, akik érdek vagy ellenszolgáltatás nélkül mentettek meg zsidókat úgy, hogy közben kockára tették életüket, szabadságukat, pozíciójukat.

A tárlat május 26-ig látható vidéki körútjának első helyszínén, Dombóváron, a Bezerédj utca 19. szám alatt (Bezerédj-Dombó Pál utca sarok) hétköznap 9-től 16 óráig. Később Pécsett, majd Kaposváron tekinthetik meg az érdeklődők.

Képgalériánkért kattintson a lenti felvételre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.