Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 26. 14:14, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Új dinoszauruszfajokat azonosítottak múzeumi fosszíliákból

Új dinoszauruszfajokat azonosítottak múzeumi fosszíliákból

Két új, szarvval rendelkező dinoszauruszfajt azonosított múzeumi fosszíliákból egy brit kutató - írja a BBC.

Nick Longrich, a Bath-i Egyetem kutatója olyan fosszíliákat vizsgált, amelyek 75 éve vannak egy kanadai múzeum birtokában, és eddig egy másik dinoszauruszfaj maradványaiként tartották őket számon.
A tudós szerint a fosszíliák a Pentaceratopsok egy új fajához tartozhatnak, amelynek egyes maradványait már korábban megtalálták az Egyesült Államok délnyugati részén. A Pentaceratopsok a szintén növényevő, jellegzetes szarváról ismert Triceratops rokonai voltak.
Az új faj a kutatótól a Pentaceratops aquilonius nevet kapta. A növényevő dinoszaurusz bivalyméretű lehetett és 75 millió évvel ezelőtt élt.
Nick Longrich más maradványokat is tanulmányozott, amelyek szerinte a Utah államban feltárt díszes koponyájú Kosmoceratopsok közé tartozó, egy eddig szintén ismeretlen faj példányaihoz köthetőek.
"Úgy hittük, hogy már felfedeztük az összes egykoron létező dinoszaurusz fajt, de csak a felszínt kapargattuk" - mondta a kutató.
A most azonosított dinoszauruszok Észak-Amerika nyugati felén éltek a krétakorban. Nick Longrich szerint a térség külön régióiban élő dinoszauruszok olykor keveredhettek, új fajokat alapítva ezzel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.