Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Június 24. 08:49, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szabadtéri tűzesetek megelőzhetők

 A szabadtéri tűzesetek megelőzhetők

Az elmúlt öt nap leforgása alatt 10 esetben vonultak Tolna megye tűzoltói szabadtéri tüzekhez.

Az idei esztendőben, csak a szabadtéri tüzek vonatkozásában összesen 112 esetben tárcsázták a központi segélyhívót. Erdő és vegetációs terület tüzeihez 48, szabadban lévő hulladék és szemét tüzeihez 28, közterületen történő tüzekhez 12, létesítmények szabad területein felcsapó lángokhoz pedig 24 alkalommal riasztották a Tolna megyei tűzoltókat a 2021-es évben. Fontosnak tartjuk felhívni a lakosság figyelmét, hogy a szabadtéri tüzek döntő többségét emberi figyelmetlenség okozza. Akár egy el nem oltott cigaretta is elég ahhoz, hogy nagy területen lángra kapjon az aljnövényzet. Ez azt jelenti, hogy kis odafigyeléssel ezek a tűzesetek megelőzhetőek.

Az elmúlt 5 nap jelentősebb szabadtéri tűzesetei:

Június 20-án délelőtt mintegy 500 négyzetméteren égett avar és gaz Bonyhádvarasdon. A tűzesethez a bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak, akik két gyorsbeavatkozó vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett lángokat.

Hétfőn a paksi hivatásos tűzoltókat segítségnyújtásra riasztották Bács-kiskun megyébe, ahol Solt mellett 10 hektáron egy nyárfaerdő állt lángokban.

Hétfő délután három és fél hektáron égett lekaszált fűszéna Udvari külterületén. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos és gyönki önkéntes tűzoltókat riasztották, akik két gyorsbeavatkozó vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett tüzet.

300 méter hosszan égett az avar és gaz a vasúti töltés partoldalán, Pincehely külterületén. A keletkezett lángokat a sárbogárdi hivatásos tűzoltók fékezték meg.

Kerti zöldhulladék égetésének szabályai belterületen:

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig belterületen engedélyezett a kerti zöldhulladék égetése azon a helyen, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben van erre vonatkozó rendelet, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végrehajtani. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés!

Grillezés, bográcsozás:

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

A tűzgyújtás általános szabályai:

1. Csak akkora tüzet gyújtson, amelyet kezelni tud!

2. Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!

3. Mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltó készülék).

4. Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

5. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet!

6. A tüzelés befejezését követően gondosan oltsa el a tüzet, az oltáshoz használjon vizet, a tüzelés helyét takarja le legalább 5 centiméter vastagságú földdel a visszagyulladás megakadályozásának érdekében!

A kerti tüzelés helyett javasoljuk, hogy válassza inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhet!

Figyeljünk környezetünkre, hiszen odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri és erdőtüzek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.