Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 15. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sikeres minősítést követően élesben is bizonyították képzettségüket a kurdi önkéntes tűzoltók

 Sikeres minősítést követően élesben is bizonyították képzettségüket a kurdi önkéntes tűzoltók

Július 9-én, délután 18 órakor vette kezdetét a kurdi önkéntes tűzoltók minősítő gyakorlata, amelyet követően továbbra is önként beavatkozó tűzoltó egyesületként vonulhatnak a káresetekhez.

A gyakorlat alkalmával az egyesület számot adott szakmai felkészültségéről, a tűzoltás vezetési feladataival megbízott személy a feladat ellátására vonatkozó alkalmasságáról, továbbá a szakmai elöljáró szerv vizsgálta a felszerelések bevethetőségét és azok szakszerű használatára vonatkozó szabályok megtartását.

A feltételezés szerint a kurdi Polgármesteri Hivatal kazánházában és tároló helyiségében elektromos meghibásodás miatt tűz keletkezett, ami átterjedt a tároló helyiségben lévő éghető anyagokra. A gyorsan terjedő tűz veszélyeztette a kazánház technológiai berendezéseit. Az épületbe történő behatolást a bejárat előtt tárolt faanyag és vasáru akadályoztatta.

A kiérkező kurdi önkéntesek a felderítést követően eltávolították az épületbe történő behatolást gátoló fa- illetve vasárut. Feszítővágó berendezés és motoros láncfűrész segítségével jutottak be a kazán- és tároló helyiségbe, ahol a közművek elzárását követően teljes légzésvédelem mellett azonnal megkezdték a sérült személyek mentését. Három vízsugár megszerelésével körülhatárolták a tűzzel érintett területet. A kommunikáció a beavatkozás kezdetétől egyértelműen zajlott a beavatkozó egységek között egészen az állomáshelyre történő bevonulásig.

A gyakorlatot a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, igazgatóhelyettes mellett az illetékes Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, Dávid Sándor tű. alezredes kísérte figyelemmel. A Dombóvári Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka értékelése után az igazgatóhelyettes megfelelőnek minősítette a kurdiak összehangolt gyakorlatát.

A július 9-ei, péntek esti viharkárok a Kurd közelében található közúthálózatot is érintették, így egy, az éjszakai órákban érkező éles riasztást követően ölthették magukra az önkéntesek ismételten a bevetési védőruhát. Mekényes irányába, több helyen is a közútra dőlt fák tették lehetetlenné a járművek továbbhaladását. A beavatkozó önkéntes rajok perceken belül a megadott káreseti helyszínekre érkeztek és láncfűrészekkel, valamint kézi erő segítségével szüntették meg a forgalmi akadályokat.

Az ismétlődő, sikeres minősítő gyakorlatot követően Kurd lakosai továbbra is büszkeséggel tekinthetnek az önkéntes tűzoltóikra. Ezúton gratulálunk az önkéntes állomány valamennyi tagjának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.