Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Február 07. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Veszélyeket is rejt a világháló

 Veszélyeket is rejt a világháló

A biztonságos internetezésről beszélgettek a dombóvári rendőrök a gyerekekkel.

A Biztonságos Internet Napja alkalmából 2018. február 6-án délelőtt a Dombóvári Rendőrkapitányság 4 előadást tartott általános iskolás tanulók számára a témával kapcsolatban. A rendezvény helyszíne Dombóvár Város Könyvtára volt. Az eseményen összesen 108 gyerek vett részt, akik érdeklődve figyelték, hogy az előnyei mellett milyen komoly veszélyeket is rejthet magában a világháló felelőtlen használata.

Az Európai Unió kezdeményezésére február második hetének második napja a „Biztonságosabb Internet Napja”. Az esemény célja, hogy felhívja az emberek, kiemelten a gyermekek és fiatalok figyelmét a mobiltelefonok és az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

A felhasználók között napjainkban egyre magasabb a fiatalok száma, akik kíváncsiságuknál és jóhiszeműségüknél fogva talán kevésbé körültekintőek, ezáltal védtelenek az internet veszélyeivel szemben. Míg felnőttként igyekszünk tudatosan kezelni levelezéseink, munkáink tartalmát és óvjuk személyes adatainkat, addig a gyermekekből életkori sajátosságaikból fakadóan hiányozhat a gyanakvás.

Mint tudjuk, az internet egy rendkívül hasznos felület, ám csak akkor tudjuk az előnyeit élvezni, ha elővigyázatosak vagyunk. A világhálón való szörfölés ugyanis komoly károkat okozhat. Az egyik legnagyobb veszélyforrás az, hogy az interneten senkinek nincs „arca”, bárminek kiadhatja magát. A gyerekek, fiatalkorúak esetében ezért is nagyon fontos, hogy a szülő tudjon arról, kivel tart kapcsolatot a gyermeke, így fel tudja hívni a figyelmét a veszélyre.

Éppen ezért különösen fontos, hogy megtanítsuk számukra, miként védekezhetnek az adathalászat és más felhasználók rosszindulata ellen.

Számolni kell azzal is, hogy az internet „nem felejt”, vagyis ami felkerül a világhálóra, az nagy valószínűséggel ott is marad. Kétszer is meg kell tehát gondolni, hogy milyen képet vagy tartalmat töltünk fel.

Sokan ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megosszák ismerőseikkel, mikor-hol tartózkodnak, és mit csinálnak éppen. Könnyen előfordulhat, hogy mire a család hazaér, már csak hűlt helyét találja értékeinek.

Növelheti biztonságunkat, ha számítógépünket tűzfal és vírusirtók védik: ellenőrizve ezáltal gépünk internetes forgalmát, megakadályozva az illetéktelen behatolásokat.

Amennyiben nyilvános hálózatról csatlakozunk az internetre, úgy ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ez idő alatt ne intézzünk személyes ügyeket. A világhálón történő ismerkedéskor gondoljuk meg, kinek milyen információt adunk ki magunkról.

A legkevesebb, amit saját védelmünk érdekében tehetünk, hogy az internethasználattal eltöltött időben mindig kellő körültekintéssel viseltetünk.

A témáról bővebben itt is olvashat:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/biztonsagos-internethasznalat-0

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.