Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 11. 11:20, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Belvárosi Általános Iskola

1956. október 23-ára emlékeztek a Belvárosi Általános Iskolában

1956. október 23-ára emlékeztek a Belvárosi Általános Iskolában

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.

„Tiszta voltál, büszke, vad
Nem adtad egykönnyen magad”

(Ákos – 1956)

1956. október 23-ára emlékeztünk a Belvárosi Általános Iskolában

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.”

(Albert Camus)

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.

A kérészéletű szabadságot kivívó hősök nagy tettei elevenedtek meg a 8.c, 7.c és a 6.a osztályok versei, koreográfiája és éneke által. A színvonalas, magával ragadó műsort Hertelendi Emília tanárnő állította össze. A 6.b tanulói Ockenfusz Enikő tanárnő felkészítése révén és a tánc segítségével rendkívül hatásosan adták át a küzdelem és a győzelem érzését.

Az előadott „történetben” láthattunk vonuló katonákat, kik elhurcolják az utca népét, felvillantak házaikban ijedten megbújó gyerekek, börtönben sínylődő ártatlanok, a véres pesti utcák áldozatainak képei és a forradalom egyik legfőbb szimbóluma: a lyukas zászló. Az előadott versekben erőteljesen megszólalt a magyarságtudat, zárásként pedig nem felejtettek el emlékeztetni bennünket arra, miért adták életüket a pesti srácok, s mi e nap legfőbb üzenete: szabadság.

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak!”

Hertelendi Emília

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.