Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 01. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Balogh László

2018-ban második alkalommal került megrendezésre a Balaton kerülő Babetta túra

2018-ban második alkalommal került megrendezésre a Balaton kerülő Babetta túra

Ebben az évben már országos rendezvénnyé nőtte ki magát, ez azt jelenti, hogy meghirdettük a facebook-on és bárki ingyenesen jelentkezhetett, ha részt szeretne venni rajta.

A túrát múlt hétvégén, július 2 -29-én tartottuk, melyre már májusban lehetett jelentkezni. Meglepetésként ért, hogy mennyi megkeresést kaptam. Facebook-on, email-ben és telefonon is kerestek többnyire baráti társaságok, hogy jönnének hárman-négyen. Nagyon örültem neki, hogy a túrát máshol is jó ötletnek tartják.

Mivel Dombóvárról kb. 20 motorral indultunk, volt, aki a lejuttatásukban, egy másik cég a hazajuttatásukban segített. A túra 28-án reggel 9-től indult a siófoki hajóállomás kikötőjéből. Reggel 37 motoros indult útnak többek között Babettákkal, de voltak más típusú retro motorok is, pl. Pony Romet (tulajdonosa Romettának hívta), voltak más Rometek, Simsonok, régi, egyedi építésű Mustang ill. pár robogó. A túra részvételéhez nem volt megkötve, hogy milyen motorral lehet nevezni, a lényeg az volt, hogy a retro kismotorok és a Balcsi szerelmeseit összehozzam, és jól érezzük magunkat ezen a hétvégén, ami úgy gondolom, sikerült is, és nagyon jól. Sajnos, mint számos régi dolog, így ezek a kismotorok is lassan eltűnnek az utakról, helyettük már elektromos robogókat látni , amik már jobban is mennek, mint benzines elődjeik. Nem hagyhatjuk elveszni őket, mi nem is fogjuk. Nagyszerű érzés, mikor otthontól távol vagyunk egy régi motoron, csapatunk egymás után a Balaton partján, számolva azzal, hogy bármikor műszaki probléma adódhat. Természetesen adódott is, nem kevés. Mindent azonnal meg tudtunk oldani, volt defekt, karburátor, gyújtás és üzemanyag ellátás probléma is. Szóval a pihenőidőt a gépek diktálták. Hatalmas köszönet azon messzebbről érkező társainknak, akik gyors és szakszerű segítséget nyújtottak végig. Igyekezett mindenki felkészülni a túrára, de igazából erre nem lehetett teljesen. Kicsi túlzással, de nem is azért mentünk, hogy megcsináljuk, hanem hogy túléljük!!!

Nagyon örültünk, hogy sok strandoló és nyaraló arcára csalhattunk mosolyt, akik integettek és videóztak minket. Jó volt látni, hogy örömmel láttak minket konvojban elsuhanni. Első napon Révfülöpön a Napfény Kemping volt a cél, hisz itt volt a szállásunk. Sátraztunk a motorok mellett, főztünk egy jót, és strandoltunk is. Volt, aki már délután od ért, viszont az utolsó befutók estére 20:00 óra körül. Hozzá teszem, senki nem volt utolsó, hisz nem versenyről volt szó. Több csoportra szakadtunk, ami azért is kellett, hogy ne okozzunk az utakon nagymértékű fennakadást, és egy szerelés miatt ne álljon a teljes mezőny. Rendkívül jó és vidám csapat állt össze, mindenki figyelt a másikra, és segítettük egymást. Többen csak a túra miatt vásároltak Babettákat, egyik barátom Németországból jött haza, és szombaton, azaz az indulás reggelén vásárolta meg, és egyből a túrára jött vele. Na ehhez kell bátorság és bolondság. A motor jól teljesített, bár az utolsó 40-50 km-t defektes kerékkel tette meg, de célba ért.

Vasárnap reggel 10:00 óra előtt sikerült Révfülöpről elindulni. Messze nem jutottunk, hisz kapásból 3 helyen volt meghibásodás vagy defekt. Sajnálatos módon egy Babettás barátom esett ki, Tihanynál kompra kellett váltania. Voltak, akik többszáz km-ről érkeztek, ők azért vágták le az utat Szántódnál, mert sietniük kellett. Viszont végül mindenki más célba ért vasárnap 15:30-kor. A hajóállomáson a barátaink, családtagjaink vártak molinókkal és pezsgővel. Nagyszerű volt így begurulni kb. 30 motorossal. Mindenki nagyszerűen érezte magát, sikerült balesetmentesen és személyi sérülés nélkül teljesíteni, egy lábujj törést leszámítva, de hát a balatoni strandlépcsők csúszósak. Nem kérdés, hogy jövőre lesz-e III. Babetta túra 2019. Igen lesz, és remélem, akik most részt vettek rajta, ők jövőre is jönnek. Unokatestvéremtől szereztem a Babettát tavaly, 1000 lájkot kértem a facebook-on, hogy körbe menjek vele a Balatonon. Meg is lett, és két barátom elkísért, akik idén sajnos nem tudtak részt venni az eseményen, amit nagyon sajnálunk. Viszont mostanra már kb. 40 kismotoros indult a nagy Balatonnak! Köszönöm nekik, hogy eljöttek, és örülök, hogy ennyire jól érezték magukat, jó volt őket megismerni. Jövőre találkozunk, és mint most is, jövőre is az lesz a terv, hogy: nincs terv! Így minden a tervek szerint alakult!

Címkék: babetta, balaton, motorok

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.