Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 19. 09:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

2022-ben rekordbevétel várható a magyar szállodákban

2022-ben rekordbevétel várható a magyar szállodákban

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 2022-ben rekordbevételre lehet számítani a magyar szállodákban - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerdán az MTI-vel.

Az automatikus adatszolgáltatás szerint márciusban 992 aktív szálloda volt a NTAK rendszerében. A közlemény megjegyzi: a magyar szállodák száma növekedett, 2019 márciusában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) még 945 szállodát tartott nyilván.

Az előfoglalási adatok és a tendenciák alapján a turisztikai ágazat idén megközelíti a 2019-es év teljesítményét, a szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén, és pünkösdkor is így fognak. Az idén rekordárbevétel, minden eddigit meghaladó vendégszám várható a hazai szállodákban. Az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25 százalékkal több, mint 2021-ben, és mintegy 10 százalékkal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől - írja az MTÜ.

A közlemény emlékeztet: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését. Az azóta eltelt 3 évben a rendszer bebizonyította, hogy Európában egyedülálló módon a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) van valós képe a teljes hazai szálláshely-szektor forgalmi, statisztikai adatairól. Az NTAK-ba a szálláshelyek naponta, online, automatikusan küldenek statisztikai információkat, ezzel biztosítva, hogy az adatok teljeskörűek, pontosak és garantáltak a rendszerben.

A közlemény kitér arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal számára a szálláshelyek önbevallásos módon küldenek adatot, ebből adódóan a KSH által a szállodákról közzétett adatok nem teljeskörűek. Ennek az ellentmondásos helyzetnek vet hamarosan véget az MTÜ és a KSH közötti megállapodás, amelynek eredményeként a szálláshelyek kizárólag az NTAK-ba küldenek adatot az eddigi online formában, és a későbbiek folyamán a KSH is ezeket fogja használni. Ezzel tovább csökkennek a szálláshelyek adminisztrációs terhei, valós és koherens, a teljes szektorra kiterjedő adatokat publikálhat a KSH is - írja az MTÜ közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.