Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. December 10. 10:12, hétfő | Helyi
Forrás: Dombó Média

22 napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület

22 napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület

A város önkormányzata november 29-én tartotta legutóbbi ülését, ahol döntés született többek között a településen élő 80 év feletti időseknek nyújtandó karácsonyi segítségről

és arról, hogy a székelyek után a Felvidékről idetelepített magyaroknak is állítanak kopjafát, ezen felül pedig nevet adtak egy új térnek.

A 22 napirendi pont tárgyalása során az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezet új vezetőjévé azt a Szijjártó Jánosnét választották, aki eddig is betöltötte ezt a posztot.
Bódogné Pethes Janka, a Felvidékről származó dombóváriak önkéntes képviselője azzal a kéréssel fordult a várost vezető grémiumhoz, hogy a Hamulyák Közalapítvány segítségével szeretnének az említett területről a lakosságcseréről szóló megállapodás értelmében 1947-ben és 1948-ban idetelepített magyarok tiszteletére egy kopjafát állítani a Szent László téren. A nevezett közterületen a hasonló sorsú székelyeknek is létrehoztak már korábban egy emlékhelyet. A képviselő-testület természetesen támogatta a kezdeményezést.
Szabó Loránd szerint a kormány csak az országgyűlési választások esztendejében ad ajándékot a nyugdíjasoknak, így onnan nem várhatnak semmilyen segítséget karácsony előtt a helyben élő „szépkorúak”. Dombóváron viszont hagyomány az, hogy minden évben az adventi időszakban az önkormányzat meglepi az idős embereket. Idén sem lesz ez másként: a 80 év feletti mintegy 850 városlakó fejenként 4.000 forintos Erzsébet-utalványt kap.
Az üléséről a polgármester úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ez is igen konstruktív volt, rövid idő alatt nagyobb vita és főleg személyeskedés nélkül zajlott le.

Halálukban találkoznak a szerelmesek
Az élet szétszakította őket: egyikükből II. világháborús mártír lett, a másikból híres fejszámolóművész. Szerelmük soha nem teljesedett be, most Dombóváron - ahol 80 éve nyaranta találkoztak - újra együtt lehetnek.
A város képviselő-testülete bő egy éve döntött úgy, hogy egy újonnan kialakított utcát Pataki Ferencről neveznek el. A híres fejszámolóművész a településről indult világhódító útjára, tavaly nyáron 97 éves korában hunyt el, az önkormányzat a közterület elnevezésével tisztelgett előtte.
Szenes Hanna 1921. július 17-én született Budapesten értelmiségi zsidó családba. Közeli rokona volt a dombóvári Sas (korábban Spitzer) családnak, szinte minden vakációját a településen töltötte unokatestvéreinél. Itt ismerkedett meg a vele egykorú Pataki Ferenccel, a helyi gimnázium tanulójával.
A lány 1939-ben Palesztinába költözött. Négy évvel később elhatározta, hogy Magyarországra utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 elején angol katonaként ejtőernyős kiképzésen vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két ejtőernyőstársával. A határon júniusban - Magyarország német megszállása után - sikerült belépniük. Amikor átjutottak a Dráván, akkor Szenes Hannát egy csendőrjárőr elfogta és Gestapo fogságába került. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én Budapesten a Margit körúti fogházban ítélethirdetés nélkül kivégezték. Később naplóját és írásait több nyelven, köztük magyarul is kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek is készültek, sokan a modernkori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.
Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta, hogy ebből a kultuszból hazánkban nem sokat lehetett és lehet érezni, egyetlen közterületről tud, amit a hősről neveztek el. Részben ezért döntöttek a november 29-i ülésen a képviselő-testület tagjai úgy, hogy a Pataki Ferenc utca végében lévő teret Szenes Hannáról nevezik el, másodsorban pedig azért, mert Szenes Hannát gyengéd szálak fűzték fiatal korában a később fejszámoló-művésszé vált fiúhoz. Ők azonban 1939 után nem találkoztak többet, szerelmük sem teljesedhetett be.
A város vezetői a Farkas Attila Tanuszoda előtti területre egy kis terecskét álmodtak meg utcabútorokkal, köztéri világítással, Szenes Hannára és Pataki Ferencre emlékeztető installációval, valamint megújuló növényzettel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!