Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2020. Június 26. 14:07, péntek | Helyi
Forrás: Bodó Imre

25 éves a dombóvári Fekete István Múzeum

25 éves a dombóvári Fekete István Múzeum

A város első látogatható közgyűjteményét a Fekete István Emlékszobát 1995. június 24-én avatták fel.

A kis múzeumot 2001-ben és 2011-ben újabb termekkel bővítették, így már három helyiségben láthatóak a nagy magyar író relikviái.

Az író bronzból készült mellszobrát, Farkas Pál szekszárdi szobrászművész alkotását 1997. augusztus 16-án avatták fel, ahol dr. Kanyar József nyugalmazott levéltár-igazgató, a Honismereti Szövetség elnöke többek között a következő szavakkal adta át:

„Miért tudott szépen írni Fekete István? Azért, mert hazája, szülőföldje iránti szeretete nem az agyában, hanem a szívében élt. Pennáját mindig szíve kalamárisába mártogatta!”

A múzeumkertben megtalálható még Bocz János fafaragó népi iparművész Életfája is, melyet 2000-ben állíttatott Bodó Imre.

Az emlékhelyet az elmúlt 25 évben mintegy 57.000 fő kereste fel, Ausztrália kivételével szinte minden földrészről érkeztek látogatók. Számtalan család, nyugdíjas klub, diákok és vadásztársaságok érkeznek évről-évre, hogy megtekinthessék a kiállítóhelyet.

Bodó Imre alapító, helytörténész a közeljövőben további teremmel szeretné bővíteni az egyre gazdagodó gyűjteményt, aki továbbra is várja a Tisztelt Fekete István tisztelőket és a magyar irodalom kedvelőket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 15:47, hétfő | Helyi

A szeretet határtalan határa

Páratlan gyűjtemény látható a dombóvári Fekete István Múzeumban. - B. Orbán Emese írása Bodó Imre gyűjteményéről a Magyar Nemzet oldalán jelent meg.

2020. Július 06. 09:24, hétfő | Helyi

Megújult az óvódai játszótér Csikóstőttősön

4,5 millió forintból újult meg a közel 20 éves óvodai játszótér Csikóstőttősön. A Magyar Falu Program keretein belül megvalósuló beruházás mellett, más projekt is zajlik a településen.

2020. Július 05. 19:45, vasárnap | Helyi

Szent György Emlékérmét és pénzjutalmat kaptak a dombóvári életmentő rendőrök

Erős Viktor rendőr főtörzszászlós és Török Szabolcs rendőr törzszászlós Budapesten vehetett át elismerést.

2020. Július 05. 08:45, vasárnap | Helyi

A gunarasi strandon állított fel információs pontot a dombóvári rendőrség

A turisztikai szezonban a nyaralókat és a strandra igyekvőket látták el hasznos tanácsokkal a dombóvári rendőrök.