Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Február 06. 08:20, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

250 millió forintos pályázati pénzből fejlesztik az oktatást

250 millió forintos pályázati pénzből fejlesztik az oktatást

A program március 1-jén indul és 24 hónapig tart Dombóváron, Döbröközön, Szakcson, Lápafőn és Várongon.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 250 millió forintos pályázatot nyert a dombóvári önkormányzat és négy konzorciumi partnere. A két éven át tartó programnak mindenki a nyertese lesz, hiszen a jelentős összegnek köszönhetően olyan területeken fejlődhet óriásit a helyi oktatás, amelyeken eddig esély sem volt rá.

A negyedmilliárd forintos vissza nem térítendő pályázati forrás négy blokkra osztható szét. 44 millió forintot használhatnak fel a humán közszolgáltatásban dolgozók képzésére, szakmai kompetencia-fejlesztésére. Az óvodák komplex szolgáltatásaira - többek között az egészségtudatos életmód népszerűsítésére és szemléletformáló workshopokra - mintegy 12 millió forintot, a pályázat megvalósításához szükséges eszközök beszerzésére pedig közel 4 millió forintot költhetnek.

Az elnyert összegből a legtöbb pénz - 171 millió forintot - a gyerekek kompetenciájának fejlesztésére áll rendelkezésre. A diákok olyan angol nyelvi, gazdasági és környezetismereti képzéseken vehetnek részt, amelyek a hivatalos órakeretbe nem férnek bele. A foglalkozásokat külön megbízási díjért a továbbképzéseken felkészített pedagógusok fogják tartani.

A felsoroltakra tehát összesen 231 millió forint fordítható, a pályázaton elnyert 250 millió forintos összeg fennmaradó részéből pedig a projektmenedzsment finanszírozható. A program március 1-jén indul és 24 hónapig tart Dombóváron, Döbröközön, Szakcson, Lápafőn és Várongon.

A projekt fő célja a településméretből adódó társadalmi hátrányok csökkentése és a minőségi oktatáshoz való hozzáférés javítása, amire elsősorban a kis falvakban óriási szükség van.

- Ez egy olyan program, amelynek egyszerre nyertesei az óvodások és a diákok, az érintett településeken működő oktatási intézmények, a szülők, ráadásként a közreműködő pedagógusok is - mondta a sikeres EFOP-pályázatról Szabó Loránd, a nyertes konzorciumot vezető Dombóvár polgármestere. - A gyerekek olyan tudást szerezhetnek meg, amihez egyébként nem jutnának itt hozzá, mert nincs rá pénz és lehetőség. Őket gazdagítja majd egy 500.000 forintos ösztöndíj-program is, amely az igazán nehéz helyzetű iskolásokon segít. A projektben sok olyan fejlesztőeszközt tudunk beszerezni, amiért egyébként a szülőknek kellene mélyen a zsebükbe nyúlniuk.

Az önkormányzati vezető hozzátette még azt, hogy mintegy 40 pedagógus is kézzel fogható módon nyer a pályázaton, hiszen ők a képzésen és a tapasztalatcserén kívül külön dotációban is részesülnek. Ezt fejeli meg az, hogy a projekt részeként olyan nagyszabású rendezvényeket tudnak majd szervezni, mint a már hagyományos Sportágválasztó, ami a város nagyon sok lakóját évről évre megmozgatja.

A fotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.