Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. December 02. 13:22, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotó: Németh Gabriella; Infodombóvár.hu

30 éves jubileumát ünnepelte a Dombóvári Városszépítő Egyesület

30 éves jubileumát ünnepelte a Dombóvári Városszépítő Egyesület

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület november 22-én tartotta az általa működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben megalakulásának 30 éves jubileumi rendezvényét.

Az érdeklődőktől megtelt Szepessy Szalon vendégei Szűcs László elnök köszöntője után gyertyagyújtással és néma felállással tisztelegtek az idei esztendőben elhunyt öt egyesületi tag emléke előtt: Dr. Horváth Lajos, Kertész Tamás, Kóka Albert, Máté László, Reseterics István.

Ezt követően a közelmúltban a Lubik Imre trombitaverseny országos döntőjében kimagasló eredményt elért Sallai Domonkos Barna a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola növendéke trombitán adott elő két darabot, a korát meghazudtoló érettséggel és intenzitással.(Felkészítő tanára Kiszler András, zongora kísérője a versenyen Sarkadi Ferenc volt.)

Szilágyi Gábor volt gimnáziumi diák (a korábbi iskolai, egyesületi, múzeumi rendezvények rendszeres szereplője), a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatója Illyés Gyula Dombóvár c. írásából olvasott fel egy részletet, mely eredetileg a Budapesti Hírlap 1934. november 25-i számában jelent meg. Dombóvár város polgármestere Szabó Loránd a tőle megszokott időnként könnyedebb, humoros stílusban beszélt az egyesület korábbi munkásságáról, illetve a jövőt illető az önkormányzattal közösen megvalósítandó célokról, feladatokról, kiemelve azokat a városfejlesztési elgondolásokat, amelyek a régészeti eredményekre (pl.: gólyavári ásatás), a korábbi városi arculatra, emblematikus épületekre, meghatározó személyekre (Tinódi Lantos Sebestyén) a helytörténeti kutatások eredményeit felhasználva jelenthetnek fejlődési lehetőségeket a város számára.
Kaczián János a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tiszteletbeli elnöke előadásában beszélt az egyesületek kialakulásáról, az egyesületi mozgalmakat formáló körülményekről, neves országos és a megyei életet meghatározó személyekről. A nagy tiszteletnek örvendő előadó előadását nemzeti nagyjaink Széchenyi, Kölcsey idézeteivel fűszerezte, ezután a DVVKE elnökének Szücs Lászlónak (az egyesületnek) Elismerő Oklevelet adott át.

Dr. Szőke Sándorné az egyesület alapító tagja, nyugalmazott pedagógus, helytörténész „Együtt a városért”- címmel tartotta meg az egyesület tevékenységét bemutató vetített előadását, melyben a kezdetekről, az egyesület megalakulásáról, az azt követő munkával, feladattal és persze eredményekkel teli évtizedekről beszélt, megszólította Frellerné Dr. Kovács Anna címzetes főjegyző asszonyt, aki jogtanácsosként segítette az egyesületi munkát az első időszakban. Kővári László Dombóvár címerének tervezője beszélt a város címerének formájáról, felépítéséről, meghatározó jegyeiről.

Takács Istvánné nyugalmazott pedagógus, helytörténész, az egyesület alapító tagja, volt egyesületi elnök beszélt a városunkban 1729-ben megnyitott temetőben 1996-ban átadott sírkert és az abban elhelyezett kápolna létrehozásának (Őri Nándor építőmester terve és tényleges munkája alapján) előzményeiről, az azt megelőző kutató munkáról (temető kataszter készítése, helytörténeti kiadvány), a későbbi mentő munkákról, melynek eredményeként a régi-, sok esetben elfeledett gondozatlan sírt, sírhelyet díszítő posztamens, kereszt egyéb síremlék egy helyen nyert elhelyezést, egy új kegyeleti helyet teremtve ezáltal, helyet adva a Mindenszentek ünnepi programjainak immáron közel két évtizede.

Dr. Révész László tanszékvezető egyetemi docens (SZTE BTK Régészeti tanszék), a meghatottság hangján emlékezett Dr. Szőke Sándor (1938-2005) gimnáziumi tanár, honismereti szakkörvezető, egyesület- és múzeumalapító, elnök példaértékű munkásságára, személyiségéből, sokoldalú műveltségéből fakadó mindenki által tisztelt humanisztikus személyiségének feledhetetlen vonásaira.

A megható emlékbeszéd után, a díszoklevelek és az emléklapok átadására került sor az egyesület 30 éves történetében folyamatosan, illetve annak egy-egy időszakában jelentőset alkotó, aktív, az egyesület munkáját szakmai tudásával, anyagi vagy tárgyi adománnyal, önkéntes munkával támogatók, segítők részére.

A program további részében a jubileumi összejövetel résztvevői átsétáltak az Ivanich Üzletház árkádjában 2012-ben létrehozott Panteonhoz, Varga Gábor szobrászművész alkotásához. Koszorú elhelyezésével tisztelegtek Dr. Szőke Sándor domborművénél.

Ezt követően a Hotel Dombóvár Omnia rendezvényterme svédasztalos terítékkel, gazdag étel- és ital kínálattal várta az egyesület tagjait és vendégeit.

A jubileumi program záróeseménye a Sinyi Zsolt által készített filmösszeállítás megtekintése volt, amelyben a múzeumalapítástól napjainkig nézhettük együtt, élhettük újra át az értékmentő és értékteremtő munkával eltöltött évtizedek néhány feledhetetlen pillanatát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!