Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 01. 14:56, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

3D-s nyomtatóval állíthatják elő az orvosok a csontokat

3D-s nyomtatóval állíthatják elő az orvosok a csontokat

A tudósok bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan anyagot, amely a jövőben pótolhatja a sérült vagy hiányzó csontokat.

Ami pedig igazán szenzációssá teszi a bejelentést, az az, hogy az élethű csontokat egy háromdimenziós nyomtatóval hozzák majd létre, így az előállítás sem tart évekig.

A kutatásokban az áttörést az hozta meg, amikor a tudósok felfedezték, hogy amennyiben a kalcium-foszfáthoz - az anyag, egyfajta kerámiapor fő alkotóeleméhez - szilícium-dioxidot és cink-oxidot adnak hozzá, úgy az anyag kétszer erősebbé válik. Innen indultak ki a további fejlesztések - írja a Dental Materials.

Az anyagot ezután sérült csontszövetekhez kapcsolták hozzá, hogy megfigyeljék, miként képes együttműködni a természetes csontszövet és a művi úton előállított helyettesítő csont. A pontos illesztés érdekében olyan állványokat hoztak létre, amelyeket testre szabtak, és amelyekre 3D-s nyomtatóval, vékony rétegekben vitték fel por alakban a 'műcsont' anyagát.

A tudósok végül megfigyelték, hogy a porból előállított csont jól illeszkedik a sérült csontszövethez, és viszonylag rövid idő alatt összenő azzal, biztosítva így a megfelelő teherbírást. A remények szerint a technika 10-20 éven belül mindennapossá válhat az orvostudományban, bár egyelőre embereken még nem tesztelték.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.