Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Március 17. 11:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

60 éve pusztított a dunai jeges árvíz

60 éve pusztított a dunai jeges árvíz

Az 1956-os dunai jeges árvíz 60. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékkonferenciát rendez a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság március 22-én, a Víz Világnapján.

A jubileumi eseményen Áder János köztársasági elnök is jelen lesz – jelentette be Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Az érintett települések szöveges és képes emlékeiből nyílt kiállítás mutatja be a 60 éve történt árvízi eseményeket a Vármegyeházán, ahol a jövő keddi emlékkonferencia kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a megyei önkormányzat, a vízügy és az érintett települések vezetői.
Örömmel fogadtuk a vízügy és az érintettek javaslatát, hogy a hat évtizede bekövetkezett eseményekre méltó keretek között emlékezzünk meg – tájékoztatta a sajtó képviselőit Fehérvári Tamás. A megyei önkormányzat támogatta a kezdeményezést, hiszen a megemlékezés is fontos része a megelőzéssel összefüggő munkának, emellett pedig egy a megyét érintő ügyről van szó. Külön megtiszteltetés, hogy a víz, az élővilág és a természet megóvását szívügyének tekintő Áder János köztársasági elnök is elfogadta Tolna megye meghívását.
Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője vázolta a programot, amely a három vízügyi igazgatóság szakmai előadásaival veszi kezdetét a Vármegyeháza dísztermében, majd Bogyiszlón folytatódik emléktábla avatással, valamint Báta, Sióagárd és Bogyiszló polgármestereinek megemlékező beszédeivel.
Az emlékkonferencia kísérő rendezvényekkel egészül ki: március 18-án Sióagárdon, 19-én pedig Bátán tartanak helyi programokat, amelyeken az árvízi jubileumra tekintettel avatnak egységes emléktáblát.
Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a jeges árvíz kapcsán mesélt a rendkívül kritikus helyzetről. Mintegy 57 helyen szakította át – az akkoriban sokkal alacsonyabb és gyengébb – töltéseket a víz, amely jégtáblákkal együtt zúdult a falvakra és térségeikre. A mai töltések azonban magasabbak és erősebbek, így egy hasonló mértékű árvíz manapság nem okozna problémát. Összesen 38 ezer ember dolgozott a települések és lakóik megóvásáért.
Tóth István, Bogyiszló polgármestere elmondta: a falu szinte teljes mértékben elpusztult, ugyanakkor megújult is. Csak azok az építmények maradtak fenn, amelyek téglából épültek, s az áradást követően már csak ennek megfelelően építkeztek a helyiek. A polgármester emlékeztetett: az 1945-ös árvíz is jelentős károkat okozott a településnek, ám az 1956-os jeges árvíz nagyobb mértékű pusztulást okozott. Emberéleteket ugyan nem veszítettek, viszont annál több jószágot követelt a temérdek jeges víz. A településvezető szerint a helyiek sosem hagyták hátra szeretett otthonaikat, inkább alkalmazkodtak és megtanultak együtt élni a vízzel.
Gerő Attila, Sióagárd polgármestere is rendkívülinek nevezte az árvizet, mely miatt utcák dőltek össze a faluban. A házak nagy része vályogból készült, így számos család kényszerült téglából újjáépíteni otthonát.

Címkék: árvíz, duna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.