Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Május 07. 07:59, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

70 éves Dr. Tóth Endre régész, az alsóhetényi régészeti ásatások vezetője

70 éves Dr. Tóth Endre régész, az alsóhetényi régészeti ásatások vezetője

Május 1-jén ünnepelte 70. születésnapját Dr. Tóth Endre régész, egyetemi oktató a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője.

Ő vezette az alsóhetényi (IOVIA) régészeti ásatásokat (1981-1994) melyhez sok városunkbéli diáknak (ma már felnőttnek), feledhetetlen, életre szóló élménye kapcsolódik, a táborokban résztvevők közül sokan emlékeznek a nyári táborok hangulatára, légkörére.
Többen közülük a Tanár Úrnak köszönhetően választották a régész szakmát, hivatást, melyhez az alapokat a táborokban szerzett tudás jelentette. Dr. Tóth Endre számtalan könyv, közel 200 tanulmány szerzője, nemzetközileg elismert szakember, több tanulmánya külföldi folyóiratokban, szaklapokban jelent meg.

A történelemtudomány kandidátusa, az MTA doktora, nagydoktori értekezését "Studia Valeriana. A dunántúli belső erődök kutatásának eredményei és következményei Valeria tartomány történetében" címmel írta. 2009-ben jelent meg Studia Valeriana című könyve a Dombóvári Városvédő és Városszépítő Egyesület kiadásában.

Munkássága előtt tisztelegve, a május 1-én nyitva tartó Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Dr. Szőke Sándor termében a császárkorban épült erőd makettje – melyet sok más mellett neki köszönhet a gyűjtemény – mellett egy oklevél másolatot helyeztek el a múzeum munkatársai: „Oklevél Dr. Tóth Endre részére, aki pénzbeli, vagy tárgyi adományával, munkájával, illetve erkölcsi támogatásával hozzájárult a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény létrehozásához”. Az oklevél körül pedig azok a régész táborokban készült képek kaptak helyet, amelyeken a professzor Úr látható.

Isten éltesse Dr. Tóth Endrét 70. születésnapja alkalmából, még sok, munkával, kutatással teli esztendőt kívánunk Bandi bácsinak!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.