Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. Október 29. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Dr. Szőke Sándornét

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Dr. Szőke Sándornét

90. születésnapját ünnepelte Dr. Szőke Sándorné Dombóvár díszpolgára, helytörténész, a Dombóvári Hegytörténeti Gyűjtemény alapítója, nyugalmazott gimnáziumi tanár.

Ebből az alkalomból Pintér Szilárd polgármester meglátogatta és felköszöntötte Marika nénit, aki negyedik éve lakója az Evangélikus Diákóniai Otthonnak, Kaposszekcsőn.

Dr. Szőke Sándorné Békéscsabán született. A Szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi karán tanult, 1956-ban geológia-földrajz szakon középiskolai tanári diplomát szerzett. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán fejezte be, ahol 1962-ben történelem szakon szerzett diplomát.1956-ban férjével, Szőke Sándorral Dombóvárra költöztek. Először a Zrínyi Ilona Általános Iskolában tanított, majd 1958-ban a Gőgös Ignác Gimnáziumba került földrajz-történelem szakos tanárként, és férjével együtt nyugdíjazásukig a gimnázium elismert és köztiszteletben álló pedagógusai voltak. 1983 és 1989 között a Tolna Megyei Pedagógiai Intézet középiskoláinak történelem szaktanácsadójaként tevékenykedett.

A ’70-es években férjével és diákjaival együtt bekapcsolódott a Dombóvár térségen folyó régészeti ásatásokba és honismereti munkákba. Tagja a Történelmi Társulatnak.

1977-ben Az oktatásügy kiváló dolgozója elismerő címben, 1982-ben Kiváló Pedagógus kitüntetésben részesült, 1989-ben Pedagógus szolgálati emlékérmet vehetett át.

1984-ben a férjével és 37 alapító taggal együtt létrehozták a Dombóvári Városszépítő Egyesületet, mely a várostörténeti klubból alakult meg. Ezt követően a Városszépítő Egyesület titkáraként is tevékenykedett.

2000-ben Dombóvár Elismerő Díszjelvénye kitüntetést kapott, 2002-ben pedig átvehette a Kossuth Szövetség Díszoklevelét és a Múzeumi Díszoklevelet. 2006-ban Egyed Antal-díjban részesült, illetve Aranydiplomáját is átvehette.

2001-ben az Egyesület tagjainak az összefogásával hosszú évek gyűjtőmunkájának megkoronázásaként a volt főszolgabírói lakban megnyitották a város helytörténeti gyűjteményét, mely 2003-tól muzeális intézményként működik. Férjével 2005-ig a gyűjtemény vezetéssel járó feladatokat is ellátták. A Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címet 2018-ban vehette át.

Számtalan cikk és publikáció fűződik a nevéhez. A dombóvári Kossuth-szoborcsoport lelkes kutatója és a Kossuth-kultusz emlékeinek gyűjtője. Férje hagyatékának ápolása mellett a saját helytörténeti munkássága és pedagógusi életpályája példaértékű.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.