Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Április 29. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Wikipedia, baranyatermeszetbarat.hu

A 125 éve született „bogaras bíró” emlékére túráztak

A 125 éve született „bogaras bíró” emlékére túráztak

1887. április 9-én született Gebhardt Antal, akit „bogaras bíróként” is emlegettek kortársai. Jogi karrierje mellett ugyanis vonzotta az élővilág, a bogarak világa. A kutatóra évről évre túrával emlékeznek.

A Pécsen született Dr. Gebhardt Antal (1887-1972) jogi szakvizsgáját megszerezve előbb dombóvári járásbíró lett, majd a járásbíróság elnöke 1948-ig, amikor is a Pécsi Felsőbíróság tanácselnökének nevezték ki. Azonban jogi diplomája mellé bölcsészdoktori oklevelet is szerzett Pécsen 1929-ben a biológia-őslénytan és az állatföldrajz tárgyköréből. 1933-ban az egyetem magántanára lett. Alapítója, majd vezetője volt a Janus Pannonius Múzeum természettudományi osztályának. 1963-ban az MTA doktora lett. Zoológiai kutatásokat végzett a Mecsekben, a Déli-Kárpátokban és a Retyezáton is. Érdekelte a barlangok és források élővilága, ezért kutatta az abaligeti és a mánfai barlangot, és a mecseki források élőlényeit is tanulmányozta.

A dombóvári Delta Turista Egyesület szervezésében - a pécsi Mecsek Egyesület társrendezésében és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága támogatásával - megvalósult évfordulós túra április 14-én reggel startolt el az abaligeti vasútállomásról.

A lenti képre kattintva a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnökétől, Tóth Klárától olvashat részletes túrabeszámolót, és megnézheti további fotóit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.