Városlista
2019. június 18, kedd - Levente

Hírek

2019. Március 21. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Belvárosi Általános Iskola

A Belvárosi Általános Iskola is csatlakozott idén a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.

A Belvárosi Általános Iskola is csatlakozott idén a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.

Március 18-án a Tinódi Ház színháztermében az oktatási intézmény egykori és mai muzsikusnövendékei, tanárai, valamint a Kapos Kórus adott gálakoncertet

az 1685-ben Eisenachban született és a 65 esztendős korában Lipcsében elhunyt barokk-kori német zeneszerző-orgonista-hegedűművész tiszteletére. A hangverseny után közös korál éneklésen vettek részt a Kapos Gyermekkarnak, a Kapos Kórusnak, az Illyés Gyula Gimnázium kórusának a tagjai a Dombóvári Rézfúvós Együttes kíséretével. A három karnagy - Markovics Gábor, Balázs Márta, Kerekesné Bauer Márta -, valamint Kiszler András művészeti vezető remek érzékkel választotta ki a különböző műsorszámokat és jól felkészítette a fellépőket, akik magas színvonalú produkciókkal szórakoztatták a népes közönséget.
A helyi program március 21-én a Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola zenésznövendékeinek minikoncertjeivel folytatódik, melyek a város több pontján kerülnek megrendezésre.

Bach Mindenkinek Fesztivál
A nemzetközi program Dale Hendersonnak, a New Yorkban élő csellistának a kezdeményezésére 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach születésnapja - március 21. - alkalmából népszerűsítsék a klasszikus muzsikát. Ez világszerte minden évben egy olyan ingyenes koncertsorozat, melyen a fellépők különleges helyszíneken játszanak hangszereikkel komoly zenét. Magyarországon Kovács Zalán László tubaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnökeként állt a kezdeményezés mellé és öt évvel ezelőtt Budapesten a Nyugati téri aluljáróban, valamint az Oktogonon tartották az első hangversenyeket. Azóta folyamatosan bővül azoknak a hazai településeknek a száma, melyek bekapcsolódnak a Bach Mindenkinek Fesztiválba. Az idén március 16. és 25. között 71 város, valamint község 250 helyszínén mintegy 3000 muzsikus ingyenes közreműködésével valósul meg immár szerte a Kárpát-medencében. A híres komponista művei különleges hangszereken, stílusokban és helyszíneken hallhatóak a 10 napig tartó programsorozaton, melyen a hangversenyek mellett irodalmi és képzőművészeti, valamint színházi események is várják az érdeklődőket. Számos ismert és népszerű művész, illetve együttes - többek között Vásári Tamás zongorista-karmester, Medveczky Ádám karmester, Hegedűs D. Géza színész, Harcsa Veronika énekes-dalszerző, Szirtes Edina Mókus énekes, Kelemen Barnabás hegedűs és Miklósa Erika operaénekes, valamint az Magyar Állami Operaház zenekara és a Nemzeti Filharmonikusok - vállalta a fellépést. A kulturális misszió mellett a 2019-es Bach Mindenkinek Fesztivál másik célja a fővárosi Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép vásárlását segítik.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 18. 08:26, kedd | Helyi

Iskolások takarítottak a Környezetvédelmi Világnap alkalmából

Kiss Béla alpolgármester köszöntötte azokat a diákokat, akik június 13-án a Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Tesco Áruház és a Kis-Konda patak melletti területen 2008-ban létrehozott biofalat jöttek megtisztítani.

2019. Június 17. 10:45, hétfő | Helyi

Mozgásban a város - Két éve futunk a körön

A nagy meleg ellenére a résztvevők 1 óra alatt 486 km futottak össze.

2019. Június 17. 09:30, hétfő | Helyi

Fekete István nyomában 5.

A dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület ismét kirándulást szervezett a nagy magyar író emlékhelyeire. Ezúttal elsőként Kunszentmártont keresték fel, ahol többek között megkoszorúzták az író emléktábláját.

2019. Június 16. 08:00, vasárnap | Helyi

Az egészségnapon szűrésekkel, tanácsadással várták az érdeklődőket

Június 13-án a Szent Lukács Kórház Egészségfejlesztési Irodája egészségnapot tartott a térség fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátását végző egészségügyi intézményben.