Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. November 13. 11:04, szerda | Életmód
Forrás: businessinsider.com

A boldog házasság 7 titka

A boldog házasság 7 titka

A New York Times munkatársa, Tara Parker-Pope könyvet írt a boldog házasságok mögötti tudományos alapokról For Better címmel.

Parker-Pope könyve azokhoz szól, akiket valóban érdekel saját házasságuk működőképessége. Összegyűjtöttük ezek közül a hét legfontosabb tényezőt, ami boldog családi életet eredményez.

1. A jó dolgok közös megünneplése

Howard Markman, a Denveri Egyetem Házasság- és Családkutató Központjának aligazgatója elmondja, hogy a pozitív impulzusok napjainkban egyre fontosabbá válnak egy párkapcsolatban. A kellemes módon együtt töltött idő, a közös szórakozás erősíti a barátságot, és ez nagymértékben befolyásolja a kapcsolat jövőjét.

Mit kell tehát tenni? Meg kell ünnepelni közösen a jó dolgokat. Nem elég, ha az egyik fél büszke a másikra, amiért annak sikerült valami. Meg kell mutatnia, ki kell fejeznie tettekkel, hogy mennyire büszke.

A kutatások azt bizonyítják, hogy azok a házastársak, akik gyakrabban ünneplik meg együtt az örömteli eseményeket, sokkal elkötelezettebbek egymás iránt, kapcsolatukban nagyobb mértékű a bizalom, intimitás és kielégülés, mint másoknál.

2. Az 5:1-es szabály

Az 5 az 1-hez arány arra vonatkozik, hogy hány pozitív élmény vált ki egy negatívat. Nyilván nem kell a kezünkön számolgatni minden egyes pozitív és negatív élményt, de ha ezek száma többé-kevésbé egyenlő, akkor jó esély van arra, hogy a történet válással végződik.

A Washingtoni Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a boldog házasságokban ötször több a pozitív élmény, mint a negatív. Amint ez az arány változik, megnő a válás kockázata.Érdekes módon az 5:1-es szabály az emberszabású majmoknál is megfigyelhető. Ha ilyen az arány az egymás közötti pozitív és negatív impulzusok között, akkor a dolgok nem fajulnak agresszióig.

Természetesen nem lehet mindent megszámolni, hiszen naponta több tucat pozitív és negatív impulzus érhet, ám az kiderült, hogy egy negatív élmény után nem elegendő egy „bocsi”. Hanem komolyan kell dolgozni azon, hogy legalább 5 pozitív élménnyel kárpótoljuk a sértett felet.

3. Helyezd magasra a mércét

Általában arra tanítanak, hogy ki a kicsit nem becsüli, az a sokat nem érdemli. A házasságban ez nem így van, hanem ott inkább az a szabály érvényesül, hogy légy igényesebb, és többet kapsz. Ne elégedj meg egy „másodrangú” házassággal.

Dr. Lee Baucom pszichológus rájött, hogy azok, akik idealista módon olyan házasságot szeretnének, ahol szerelem van és szenvedély és forró csoki, azoknak több esélye van, hogy valóban ilyen házasságuk legyen. 4. Ápold a családi és baráti kapcsolataidat

Manapság nincsenek már hatalmas polgári lakásokban élő óriáscsaládok, ahol három-négy generáció közösen ebédel, zajong, és zoknit keres. A házasság ma egy kétszemélyes kötelék, ahol minden érzelmi támaszt a másiktól várunk. Nincs ez jól így.

A házasságnak nem lenne szabad az egyetlen érzelmi támasznak lennie. Fontos, hogy az első helyen legyen, de ne legyen az egyetlen! Tartsd közel a családodat és a barátaidat, hogy számíthass rájuk a bajban, amikor élettársadra éppen nem számíthatsz.

5. Ne várd el, hogy boldoggá tegyen

A boldogság az egyénben lakik, egy velünk: nem mástól kapjuk, hanem mi vagyunk (vagy nem vagyunk) boldogok.

Kutatások során arra a következtetésre jutottak, hogy egy ember boldogságszintje nagyjából egész életén át stabil. Ha egy 1-től 10-ig skálán általában mondjuk olyan 7-es szinten vagyunk boldogok, akkor az úgy lesz mindig, és még egy erős pozitív élmény (például esküvő) vagy egy tökéletes házastárs sem tudja ezt tartósan megváltoztatni. 7-es emberek leszünk egész életünkben.

Hogyan érezd mégis boldogabbnak magad? Például néhány egyszerű trükkel:

  • mutass hálát a jó dolgokért,
  • csináld minél gyakrabban azt, amiben jó vagy,
  • légy gazdag (OK, ez egyáltalán nem egyszerű),
  • tűzz ki elérhető, de nem alacsony célokat,
  • maradj optimista,
  • mindig aludd ki magad,
  • élj rendszeres életet, vagyis ne légy hanyag és kaotikus,
  • élj.

6. Több szex

Az évek során csökken a vágy, ez természetes. Viszont a szex annyira jó és egészséges, hogy szerepét nem lehet figyelmen kívül hagyni. A rendszeres szeretkezés házasságmentő lehet. Vidámabbá és türelmesebbé tesz, levezeti a dühöt, és harmonikusabb kapcsolatot eredményez. Szeretkezz rendszeresen!

7. Időnként egy jó kis borzongás, izgalom

A házastársaknak sok pozitív élményre van szükségük, de sok izgalomra is, hogy újra átélhessék azt az adrenalin-löketet, amit egymás közelében éreztek kapcsolatuk elején. Próbáljatok ki új dolgokat, menjetek érdekes helyekre, nézzetek izgalmas filmeket, sportoljatok!

Készítsetek mindketten egy listát arról, hogy mit szeretnétek kipróbálni az életben, és vágjatok bele!

Címkék: párkapcsolat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.