Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 18. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A búza jelentős része étkezési minőségű Zalában

A búza jelentős része étkezési minőségű Zalában

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Az őszi búza átlaghozama a csapadékhiányos időjárás miatt csaknem egy tonnával maradt el a tavalyitól: 2021-ben a zalai búzaföldeken hektáronként 6,4 tonna termést takarítottak be - ismertette Sabján Krisztián.

Az őszi árpa 6 ezer hektárt meghaladó vetésterületéről hektáronként 5,65 tonna termés került a magtárakba. A hozam 0,9 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot. A 13 417 hektáron nevelt repce hektáronkénti átlagtermése - az elmúlt évhez hasonlóan - 2,6 tonna volt - tájékoztatott a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: a megyében a közel 50 ezer hektárnyi területen a gabona betakarítása rendben lezajlott, a tárolókapacitással sem volt gond.

A gazdálkodók az aratás végén elvégezték a tarlóhántásokat, ezzel megakadályozták a talajok további kiszáradását. Ugyanakkor a műtrágyázást, magágykészítést csak a megye déli-délnyugati részén tudják folytatni, ahol az elmúlt héten 10-20 mm csapadék esett.

"Ha időben nem jön meg a csapadék, akkor a jövő évi termés is veszélybe kerül, hiszen nem tudnak műtrágyázni, talajt előkészíteni és vetni a gazdák" - jelezte Sabján Krisztián.

Kitért arra is, hogy a kukorica- és a napraforgótáblákon a várható termésátlagok tovább csökkentek. A közel 28 ezer hektáron termelt kukorica egy része teljesen elszáradt. A "termés kényszerérett", nagy károk várhatók - vélekedett a szakember.

A 9 ezer hektárt meghaladó napraforgó jobban bírja a szárazságot, de "a tányérok közepe üres lesz" - mondta, hozzátéve, hogy az olajos növény termését várhatóan szeptember elején betakarítják.

Címkék: búza, termés, Zala

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.