Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2013. Október 17. 14:35, csütörtök | Életmód
Forrás: InfoVáros

A cigi ciki!

A cigi ciki!

Filmezz Szívvel! kampány ökoiskoláknak értékes nyereményekkel, egy egészségesebb életért

Miért kezdenek el egyre fiatalabb korban cigizni a fiatalok, amikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy a dohányzás szívbetegséget, stroke-t, rákot, korai elhalálozást okozhat?

Statisztikák azt mutatják, hogy 10 dohányosból 8 már 18 éves kora alatt elkezd cigizni. Hazánkban a 7-10. osztályos (kvázi 13-16 éves) fiataloknak 70.7%-a már próbálkozott dohányzással és több, mint egyharmaduk (33.5%) legalább havi rendszerességgel jelenleg is dohányzik. Azok közül, akik már kipróbálták a dohányzást, 17.7% jelezte, hogy 10 éves kora előtt dohányzott először. A fiúk és lányok között, valamint Budapest, az egyéb városok és a falvak régiói között nincsen matematikailag kimutatható különbség.
A fiatal korban elkezdett dohányzás azonnal csökkenti a teljesítményszintet, növeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint károsítja az ereket, az agyat, a vesét, a tüdőt, végeredményben valamennyi szervünket. Korábban ráncosodik az arc a szem és a száj körül, a fogak elszíneződhetnek. A haj oxigén ellátását hátráltatja, így az élettelen lesz, ráadásul a dohányfüst szagot hagy rajta, akár a bőrön vagy a ruhán.
Az alkalmi vagy a passzív (más által kifújt cigarettafüst belégzése) dohányzás is káros, hiszen a nikotin összehúzza az ereket, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Különösen a tizenévesek és a gyerekek vannak veszélyben, ha rendszeresen "kell" cigarettafüstöt belélegezniük, például amikor egyik vagy mindkét szülő dohányzik.
Többek közt erre a témára szeretné felhívni a figyelmet, inspirálni és egy egészséges életmód felé terelni a jövő generációját a Filmezz Szívvel! tudományos videópályázat, amelyet ökoiskolák 12-16 éves diákjai számára írtak ki. A részvétel ingyenes, sőt, a diákok iskolájuk számára akár 800 ezer forintot, saját maguk számára pedig egy-egy táblagépet nyerhetnek.
Bővebb információ az msms.hu oldalon található a szív-és érrendszer védelméről és a pályázatról – amelyre november 15-ig lehet regisztrálni – egyaránt.

Egy ír csapat korábbi nyertes pályamunkája:

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 10:02, szerda | Életmód

A folyadékpótlásnál a sóbevitelre is figyelni kell!

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként

2022. Június 25. 17:02, szombat | Életmód

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

2022. Június 25. 14:06, szombat | Életmód

Csökkent az elküldött sms-ek és emelkedett a mobil hívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma,

2022. Június 24. 10:03, péntek | Életmód

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házikedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra