Városlista
2019. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Augusztus 15. 08:39, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

A Dombai család rezidenciáját kutatják

A Dombai család rezidenciáját kutatják

Július 8-tól egy hónapon keresztül az elmúlt évekhez hasonlóan az ország különböző településeiről érkezett régészek, egyetemi hallgatók és önkéntesek folytatták a Gólyavár 2014-ben megkezdett feltárását.

Az ásatásokat a kezdetektől Berta Adrián, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet tudományos munkatársa vezeti, aki a város önkormányzatának felkérésére fogott hozzá öt esztendővel ezelőtt a középkori erőd kutatásához.

A vár alaprajzát és építési periódusait már korábban sikerült rekonstruálni: a Kapos-folyó menti erődítmény 14. század végi, vagy 15. század eleji építésekor egy kissé szabálytalan téglalap alaprajzú, 44 hosszú és 24 méter széles épület volt, az északi és a déli oldalán egy-egy szárnnyal, nyugatra néző kapuval, körülötte fapalánkkal és vizesárokkal. A második periódusban készült el a kaputorony és bővítették ki a vár déli oldalán álló palotaszárnyat. A harmadik szakaszban a keleti falra húztak egy függőfolyosót, amely összekötötte a déli és az északi részt, végül - feltehetően az 1520-as évek körül - egy külső falgyűrűvel vették körül a Dombai család tulajdonában lévő, 50x32 méter alapterületű erődöt. Azt a török hadsereg az 1540-es évek végén foglalta el, ekkor az egykori főúri rezidenciából végvár lett, amelyben elsősorban délszláv eredetű katonaság állomásozott. Az építményt a 18. század elején romboltatta le a bécsi udvari haditanács.
- Idén folytattuk a tavaly megkezdett szelvények feltárását - mondta Berta Adrián - Ennek eredményeként egységes képet kaptunk a várfalnak a déli szakaszáról, illetve az ahhoz kapcsolódó épületszárnyról. Az udvar felé néző toronynak a tavaly megkezdett kutatását is befejeztük.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 19. 09:02, csütörtök | Helyi

Kiütéses győzelmet arattak a focisták

A Tolna megyei I. osztályú férfi labdarúgó bajnokság szeptember 14-i 5. fordulójában otthonában - a Szuhay Sportcentrumban - fogadta a Dombóvári FC együttese a Kakasd SE gárdáját.

2019. Szeptember 18. 15:40, szerda | Helyi

Balesetből garázdaság

A vétlen fél ököllel ütötte az okozót.

2019. Szeptember 17. 16:31, kedd | Helyi

Az ott lakók szavaztak a fák sorsáról

Lakossági fórumra várta szeptember 11-én Szabó Loránd polgármester és az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője, Molnár Tünde a Pannónia utca 36-40. számú társasház lakóit,

2019. Szeptember 17. 10:53, kedd | Helyi

Képeslapok, fotók, cikkek és plakátok Dombóvárról a könyvtárnak ajándékba

Immár sokadszor küldött olyan ajándékokat dr. Szombath Tibor a Földi István Könyvtárnak, melyek helyi relikviáknak számítanak.