Városlista
2020. február 16, vasárnap - Julianna

Hírek

2019. Augusztus 15. 08:39, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

A Dombai család rezidenciáját kutatják

A Dombai család rezidenciáját kutatják

Július 8-tól egy hónapon keresztül az elmúlt évekhez hasonlóan az ország különböző településeiről érkezett régészek, egyetemi hallgatók és önkéntesek folytatták a Gólyavár 2014-ben megkezdett feltárását.

Az ásatásokat a kezdetektől Berta Adrián, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet tudományos munkatársa vezeti, aki a város önkormányzatának felkérésére fogott hozzá öt esztendővel ezelőtt a középkori erőd kutatásához.

A vár alaprajzát és építési periódusait már korábban sikerült rekonstruálni: a Kapos-folyó menti erődítmény 14. század végi, vagy 15. század eleji építésekor egy kissé szabálytalan téglalap alaprajzú, 44 hosszú és 24 méter széles épület volt, az északi és a déli oldalán egy-egy szárnnyal, nyugatra néző kapuval, körülötte fapalánkkal és vizesárokkal. A második periódusban készült el a kaputorony és bővítették ki a vár déli oldalán álló palotaszárnyat. A harmadik szakaszban a keleti falra húztak egy függőfolyosót, amely összekötötte a déli és az északi részt, végül - feltehetően az 1520-as évek körül - egy külső falgyűrűvel vették körül a Dombai család tulajdonában lévő, 50x32 méter alapterületű erődöt. Azt a török hadsereg az 1540-es évek végén foglalta el, ekkor az egykori főúri rezidenciából végvár lett, amelyben elsősorban délszláv eredetű katonaság állomásozott. Az építményt a 18. század elején romboltatta le a bécsi udvari haditanács.
- Idén folytattuk a tavaly megkezdett szelvények feltárását - mondta Berta Adrián - Ennek eredményeként egységes képet kaptunk a várfalnak a déli szakaszáról, illetve az ahhoz kapcsolódó épületszárnyról. Az udvar felé néző toronynak a tavaly megkezdett kutatását is befejeztük.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 16. 19:00, vasárnap | Helyi

Biztonságosabb Internet Napja Dombóváron

Prevenciós előadás általános iskolásoknak.

2020. Február 15. 08:00, szombat | Helyi

Fekete Istvánra emlékezik a Duna Televízió

A Család-barát c. műsor számára készítettek riportot a nagy magyar íróról.

2020. Február 14. 10:17, péntek | Helyi

Idén is lesz alkotói pályázat

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban immáron hetedik alkalommal hirdet alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak.

2020. Február 13. 16:28, csütörtök | Helyi

Kapospulán került elő a lopott kerékpár

A dombóvári rendőrök a napokban visszaadták azt a kerékpárt a tulajdonosának, amelyet egy héttel korábban lopott el egy 22 éves férfi a város egyik házának zárt udvaráról.